Radar · Nyheter

Kraftig ökning av nya bekämpningsmedel i Brasilien

Skörd av sojabönor i Brasilien.

På sju månader har Brasiliens regering godkänt 290 nya bekämpningsmedel. Samma period 2010 låg den siffran på 45. Det rapporterar nyhetssajten Mongabay.

Antalet bekämpningsmedel som är godkända för att användas inom det brasilianska jordbruket har ökat lavinartat sedan Jair Bolsonaro blev president.

I snitt rör det sig om 1,4 per dag, rapporterar Mongabay. Med nya regler som trädde i kraft i juli väntas det antalet öka ytterligare, då gränsvärdena för ämnenas toxiskhet ändrats.

Ändrade regler

Från och med nu är det endast livshotande bekämpningsmedel – dödliga om de sväljs, inandas eller kommer i kontakt med huden – som klassas som ”extremt toxiska”.

–  Brasilien går i motsatt håll från de flesta utvecklade länderna som har minskat användandet av bekämpningsmedel. Jordbruksdepartementet säger att de vill få ut ny teknik på marknaden som är mindre toxiska, ändå är en stor del av de bekämpningsmedel som släpps generiska produkter av hög toxitet, vars aktiva ingredienser är gamla, säger Luiz Claudio Meirelles, forskare vid Oswaldo Cruz Foundation till Mongabay.

Miljontals bin har dött

Brasilien har precis som många andra länder drabbats av plötsliga förluster av bisamhällen. Mongabay citerar en nyhet i slutet av juli i tidningen Folha de Sao Paulo som rapporterat om miljontals bin som dött i närheten av stora sojaplantage mellan oktober 2018 och mars 2019. I bina återfanns fem bekämpningsmedel, vilket tyder på att de dött av en cocktail av ämnen, skriver tidningen.

Bland de bekämpningsmedel som godkänts sedan Jair Bolsonaro blev president återfinns sulfoxaflor, som har satts i samband med massiv bidöd.

Bekämpningsmedel till sojabönplantage utgör hälften av alla bekämpningsmedel som används i Brasilien, enligt uppgifter som Mongabay citerar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV