Radar · Nyheter

Guatemalas nya president gratuleras av Pompeo

Alejandro Giammattei står inför svåra utmaningar när han tillträder som Guatemalas president efter årsskiftet.

Vita huset gratulerar Alejandro Giammattei till segern i Guatemalas presidentval och lovar att jobba med honom för att sätta stopp för migrationen från landet.

”USA delar en djup, historisk relation med Guatemala och ser fram emot att fortsätta vårt nära partnerskap på flera områden av gemensamt intresse, inklusive att ta itu med de underliggande orsakerna till olaglig migration”, lyder ett uttalande från USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Giammattei utropades till segrare efter helgens val och kommer att ta över presidentposten från korruptionsanklagade Jimmy Morales i januari. En av den avgående presidentens sista gärningar var att ingå ett migrationsavtal med USA:s president Donald Trump. I och med avtalet betraktas Guatemala som ett säkert tredje land dit USA kan deportera migranter som passerat genom det centralamerikanska landet.

Giammattei har ännu inte tydligt visat var han står angående avtalet, som är ytterst impopulärt bland guatemalaner. USA har bland annat hotat med reseinskränkningar och höjda tullar på guatemalanska varor om inte landet står fast vid avtalet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV