Radar · Nyheter

Ett rökmoln större än EU på väg mot Alaska

För tredje månaden i rad rasar de rekordstora arktiska bränderna, rapporterar The Guardian. Molnet av sot och rök som just nu rör sig från Sibirien mot Alaska är större än EU-ländernas gemensamma yta.

Över Sibirien har bränderna spridit ett rök- och sotmoln större än EU. Rökmolnet förutspås röra sig nordöst mot Alaska. EU:s yta är 4,5 miljoner kvadratkilometer och molnet uppskattas vara 5 miljoner kvadratkilometer vid det här laget, skriver den finska meteorologen Antti Lipponen på Twitter.

Den av människan skapade klimatkrisen förvärras ytterligare när områden som normalt sett brukar vara en del av jordens kylsystem värms upp eldarna. Utsläppen av koldioxid är också enorma, skriver The Guardian. I de arktiska områdena härjar bränderna för tredje månaden i rad.

Bränderna i norra Ryssland, Alaska, Grönland och Kanada orsakade i juni 50 megaton koldioxid och i juli hela 79 megaton. Det är långt över det tidigare utsläppsrekordet i Arktis. Ytterligare 25 megaton koldioxid släpptes ut de första 11 dagarna av augusti, fram till The Guardians sammanställning.

Torka i kombination med ovanligt höga temperaturer har orsakat bränderna, menar Mark Parrington, forskare på Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

– Vi har aldrig sett det här förut. Brändernas intensitet är högt över vad som är normalt, säger han till The Guardian.

Globalt var juni och juli de varmaste månaderna som någonsin tidigare uppmätts. Satellitbilder från de senaste 17 åren visar att detta är de längsta och uthålligaste bränderna hittills. Ryssland har drabbats hårdast och i juli beordrade president Putin armén att bekämpa bränderna, på samma gång som han utlyste nödläge.

Bränderna i Alaska har redan förstört ett område större än de i Kalifornien i fjol. Utsläppen av koldioxid och den temperaturökning som bränderna orsakar kan få konsekvenser för polarisen, som i sin tur orsakar stigande havsvattennivåer.

The Guardian skriver att enligt Greenpeace har årets bränder hittills orsakat lika stora koldioxidutsläpp som 36 miljoner bilar gör sig skyldiga till på ett år.