Intro

Välkommen till dagens Syre!

Allt Sahar Khodayari ville var att gå och titta på fotboll, något som är förbjudet för kvinnor i Iran. När hon utklädd till man ändå försökte ta sig in på en match greps hon av vakter och i samma stund visste hon det sannolikt innebar fängelse. Vår reporter Jerker Jansson skriver den skakande berättelsen om Sahar Khodayari som har gett eko i en hel fotbollsvärld och slutade med att en ung kvinna tog sitt liv.

I dagens tidning kan du också läsa om hur Extinction rebellion förbereder enorma klimataktioner i Europa. Aktionerna som drar igång från 7 oktober väntas lamslå delar av städer som Paris, Madrid, Berlin och London, och beskrivs som de största någonsin. Dessutom planerar många svenska aktivister att sluta upp vid aktioner i Berlin.

Missa heller inte att läsa vårt zoom (vår avdelning för fördjupande texter) om hur leprans offer vill stärka sina röster och få en viktigare roll i kampen mot sjukdomen. Det var en av slutsatserna vid ett globalt möte som i veckan avslutades i Filippinernas huvudstad Manila.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV