Radar · Politik

SSU värvar medlemmar med prispengar och biocheckar

Flera SSU-distrikt har arrangerat evenemang där unga kan vinna tusentals kronor - om de blir medlemmar, avslöjar Kvällsposten.

Bli medlem i SSU – och du kan vinna presentcheckar och varor för tusentals kronor. Kvällsposten avslöjar hur Sveriges rikaste ungdomsförbund arbetar för att värva nya medlemmar.

Kom och spela fotboll och Fifa 19 – blir du medlem får du också en goodiebag.
Så försöker Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, att locka nya medlemmar.

– Vi har inte gett pengar eller saker av större värde i direkt utbyte mot medlemskap, säger SSU Hallands ordförande Anton Karlsson, till tidningen.

Men för att kunna vinna priser måste deltagarna vara medlemmar, står det i inbjudan till evenemanget. I samma inbjudan står det, enligt Kvällsposten, att ju fler medlemmar ett lag har desto större blir priset.

"Oförenligt med SSU:s ideologi"

När SSU Falkenberg bjöd in till en Fifa 19-turnering lovade man bland annat trådlösa hörlurar och biobiljetter. Även andra distrikt har utlovat prispengar i utbyte mot medlemskap.

Metoden som SSU använder sig av påminner om hur företag försöker locka till sig kunder, enligt Malena Rosén Sundström, universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen på Lunds universitet.

– Att vädja till materiella incitament för att locka nya medlemmar… Om man tänker hur SSU ställer sig ideologiskt är det oförenligt att anamma den här typen av tänkande för att locka medlemmar, säger hon.

SYRE