Radar · Morgonkollen

Läkemedelsjätte nära opioiduppgörelse

FOTO: AP/TTLäkemedelsjätten Purdue Pharma ska, enligt källor, träffa en överenskommelse utanför domstol.

En av de största aktörerna i opioidepidemin i USA väntas betala enorma skadestånd och konkursförklara bolaget för att undvika rättegångar.

Den amerikanska läkemedelskoncernen Purdue Pharma är nära att träffa en överenskommelse utanför domstol för att undvika tusentals stämningar i den pågående opioidkrisen. Purdue Pharma tillverkar Oxycontin, ett av de läkemedel som orsakat störst skada i opioidepidemin främst i USA.

Uppgörelsen innebär, enligt Reuters och The New York Times, att Purdue Pharma lämnar in ett slags konkursansökan och upphör att finnas till som bolag i dess nuvarande form.

Medlemmar i familjen Sackler, som äger Purdue, ska betala tre miljarder dollar, omkring 29 miljarder kronor, i skadestånd under sju års tid.
Ett nytt bolag fortsätter att sälja medicinen Oxycontin, där all vinst ska doneras till bland annat offer för opioidmedicinen.

Familjen donerar också de mediciner mot opioidberoende, som Purdue Pharma för närvarande producerar och utvecklar, till det oberoende bolaget.
Uppgifterna om överenskommelsen kom från två oberoende källor enligt New York Times. En uppgörelse skulle därmed slutas omkring sex veckor innan en första federal rättegång inleds i Cleveland i USA.

Delstater, regionala myndigheter och urbefolkningsgrupper finns bland dem som stämt Purdue.

Uppgörelsen innehåller inte något uttalande från bolaget om att man är skyldig till felaktigheter, enligt källor.

Bakgrund: Opioidkrisen i USA

• USA:s hälsomyndighet Health and Human Services har slagit fast att USA härjas av en opioidepidemi utan motstycke. De senaste åren har fler människor dött i överdoser än någonsin tidigare; 2016 krävdes 53 000 liv, året efter 47 600.
• Antalet människor som årligen dör i opioidöverdoser har nästan sjufaldigats sedan 1999. Totalt har över 250 000 människor dött i sådana överdoser.
• En vanlig dag i USA hämtas över 650 000 recept på opioider (oftast värktabletter) ut på apoteken. Samtidigt prövar 580 människor heroin och över 90 dör av en opioidöverdos. Statistik visar att fyra av fem av dagens opioidmissbrukare har börjat med värktabletter. Sjukvården har dock blivit mer medveten och receptförskrivningarna av opioider har minskat med en femtedel sedan 2012.
• Rättsliga processer mot ett antal läkemedelsbolag, som anklagas för att ha bidragit till epidemin, pågår.

Källor: Hhs.gov, cdc.gov, National Institute on Drug Abuse, Council on foreign relations med flera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV