Radar · Politik

Extinction rebellion laddar för globalt uppror

Axel Kaijalainen och en Extinction rebellion protest I Malmö.

I april lamslogs centrala London av några av de största klimataktionerna i modern tid. Nu förbereder Extinction rebellion för än större massaktioner, med start den 7 oktober. ”Det är ett globalt uppror”, säger Axel Kaijalainen från Extinction rebellion Skåne.

Axel Kaijalainen har precis lämnat ett möte med Lugi handboll, där han ska få göra praktik under sina studier i Sport management. Parallellt med studierna, förbereder han för Extinction rebellions nästa stora massaktion, där delar av städer som Paris, Madrid, Berlin och London kommer att lamslås.

– Det extra skolarbete som jag får ta igen är en uppoffring jag är villig att göra, vi befinner oss mitt i en kris, säger Axel Kaijalainen.

Protesterna är planerade till storstäder som Berlin, Paris och London. Städer där världens mäktigaste politiska ledare fattar beslut som har betydelse för alla arters framtid, beslut som Axel Kaijalainen menar behöver göra en radikal gir.

– Det räcker inte att utropa ett klimatnödläge, man måste börja agera efter det också, säger Axel Kaijalainen.

Extinction rebellions krav om att politiker världen över ska utlysa ett klimatnödläge har följts av parlament på flera håll, däribland Storbritannien och Frankrikes. Men Axel Kaijalainen anser inte att det är tillräckligt.

–  Man har inte fullt ut tagit ansvar för att genomföra en förändring av ekonomin och systemet, det finns ett folkuppror som kommer att växa om man inte agerar, säger han.

Övningar i civil olydnad planeras

Aktivister från olika håll i Sverige planerar att göra gemensam sak i Berlin, allt för att få så stor effekt som möjligt. Aktionerna börjar den 7 oktober men har inget slutdatum, precis som de massaktioner som lamslog London under flera dagar i april.

Inför den 7 oktober kommer det bland annat genomföras övningar i icke-våld och civil olydnad, berättar Axel Kaijalainen. Till helgen är ett informationsmöte planerat online, ett möte som är öppet för alla som är intresserade.

– Vi försöker anpassa resan för alls som åker, om man inte känner för att åka till Tyskland och riskera att bli gripen kan man delta på andra sätt.