Energi

Den hyllade formbara färsen kan blir årets dagligvara

Den formbara veganska färsen från Anamma har varit en snackis sedan lanseringen för drygt ett och ett halvt år sedan. Nu är den nominerad till priset ”Årets dagligvara 2019”.

Den formbara färsen har på kort tid blivit omåttligt populär och har som produkt snabbt seglat upp och blivit den andra bäst säljande, efter Anammas 1 kilo vegofärs, produkten i kategorin ”frysta vegetariska komponenter”.

– Vi tror att bakgrunden till produktens fantastiska resultat är att den levererar på en väldigt viktig konsumentinsikt kring en vilja att enkelt kunna forma, krydda och tillaga sina egna veganska biffar, bullar och burgare hemma, säger Helén Knutsson, kommunikationschef på Orkla Foods Sverige, som står bakom Anammas formbara färs, till Syre.

"Blev positivt överraskade"

Nomineringarna till ”Årets Dagligvara” grundar sig i försäljningsstatistik från analysföretaget Nielsen och därefter värderar en jury mer kvalitativa kriterier som innovationsgrad och förmåga att fånga ett nytt konsumentbehov.

– Vi var förhoppningsfulla inför nomineringarna med tanke på den fina utvecklingen som Formbar Färs har haft på marknaden, men ingenting är säkert så vi blev positivt överraskade när beskedet kom, säger Helén Knutsson.

Att en vegansk ersättningsprodukt nomineras till ett sådant pris understryker styrkan i den boom som växtbaserad mat har stått för under 2019.

Tävlar mot läsk och alkoholfri öl

Juryns motivering till nomineringen av den formbara färsen lyder:

”Ökad efterfrågan på vegetariska livsmedel är ett faktum. Med sin formbara vegofärs har Orkla Foods tillfört en dimension till det vegetariska utbudet och gjort det enklare för hemmakocken att komponera och smaksätta sin egen burgare, korv eller vegorätt eller att göra klassikerna köttbullar och pannbiff på sitt eget sätt. God konsumentinsikt – check!”

Övriga nominerade som tävlar om utmärkelsen är den alkoholfria ölen A ship full of IPA från Spendrups och Pepsicos Pepsi Max Lime. Den slutliga vinnaren koras den 9 oktober på branschträffen Fast moving.