Radar · Miljö

Sista valarna släppta från ökända ”valfängelser”

Två vitvalar i kinas Heilongjiang provins uppträder på en marin nöjespark, något som blivit en boomande industri.

När en mörk handel med valar avslöjades i Ryssland förra året väckte det internationellt ramaskri. Bilder tagna av aktivister visade späckhuggare och vitvalar simma i trånga bassänger i väntan på att säljas till nöjesparker i Kina. Nu har valarna fått friheten åter.

I vanliga fall simmar en vitval kilometervis per dag för att behålla sin kroppstemperatur. Men de späckhuggare och vitvalar som hölls fångna i östra Ryssland, hade små möjligheter att upprätthålla sina vanor. Bilder tagna av ryska aktivister 2018 visade på trånga bassänger där valarna simmade tätt mellan artfränder, betongväggar och isblock.

Valarna hade fångats in för att säljas till nöjesparker i Kina, där det blivit allt populärare att beskåda det marina djurlivet  i pooler och bakom stora glasväggar.

Den boomande industrins baksida har granskats i ett undersökande reportage i Al Jazeera, som visade att många av djuren dör en för tidig död på grund av de skador de får i samband med uppträdanden.

När bilderna på de så kallade ”valfängelserna” i Ryssland kom till allmänhetens kännedom utlöste det ett ramaskri, inte minst i väst. Ett flertal valar visade sig också ha dött under tiden i fångenskapen,  andra hade fått svåra köldskador, enligt de ryska organisationer som samlats under kampanjen ”Free russian whales”.

Den kända franska oceanografen Jean-Michel Cousteau engagerades i kampanjen och skrev på sin blogg:

”Vi har nått en punkt i vår evolution där vi människor börjar förstå att valar, inklusive späckhuggare och delfiner, är allt för intelligenta, sofistikerade och beteendemässigt komplexa för att kunna hållas i betongfängelser”.

En vitval simmar med sin kalv i ett akvarium i Kanada
En vitval simmar med sin kalv i ett akvarium i Kanada. Valarna kan bli tre till sex meter långa och lever normalt i arktiska och subarktiska havsområden. Foto: Darryl Dyck/TT/AP.

Kan gå en osäker framtid till mötes

De samlade påtryckningarna gav tillsist resultat. Ryska myndigheter inledde en förundersökning mot de bolag som var inblandade i handeln och förband sig att medverka till att de infångade valarna släpptes fria.

Sammanlagt berördes 87 vitvalar och 11 späckhuggare som hölls fångade. De första tillfångatagna djuren släpptes i juni och i söndags fick den sista tillfångatagna vitvalen sin frihet, skrev Free russian whales samma dag, samtidigt som de underströk att det inte betydde slutet på kampanjen:

”Valrosskalvar lider fortfarande i rostiga behållare i Srednyaya bukten. Men viktigast av allt, vi måste arbeta tillsamman för att förbjuda infångandet av valar och delfiner helt och hållet.”

Enligt kampanjorganisationen Free russian whales rör det sig om 200 vitvalar och 15 späckhuggare som sålts till kinesiska nöjesparker bara de senaste fem åren.