Energi · Bak

Det hände då …

Leonidernas meteorregn, fångat på bild i Thailand 2009, iakttogs för första av en astronom för 220 år sedan, 1799.

För 220 år sedan, 1799, gjordes den första registrerade observationen av ett meteorregn. Den amerikanska astronomen Andrew Ellicott Douglass såg från ett skepp utanför Florida hur himlen fylldes av ”glödande himlastenar” som flög i alla möjliga riktningar. Det var Leoniderna, som kommer från Tempel-Tuttles komet i stjärnbilden Lejonet.

För 15 år sedan, 2004, fastställde hovrätten livstidsdomen mot Helge Fossmo, den så kallade Knutbypastorn. Han hade dömts av tingsrätten för anstiftan till mord på sin hustru och mordförsök på en granne. Händelserna i en församling i Knutby utanför Uppsala hade väckt stor uppmärksamhet, även utomlands.

För 160 år sedan, 1859, utfördes för första gången cirkusnumret flygande trapets. Den franske akrobaten Jules Leotard kastade sig från en gungande trapets till en annan under tolv minuter på Cirque Napoleon i Paris.

Det uppmärksammar vi

I dag är det globala lunginflammationsdagen. Den är instiftad av den internationella organisationen Global coalition against child pneumonia, bland annat för att sprida information om sjukdomen.

Även Alla krossade hjärtans dag, Dödshälsningsdagen och Miniatyrrävens dag har sin dag i dag.