Radar · Nyheter

Utvisningshotade barnfamiljer har fått nog

Sedan den 9 juli strejkar utvisningshotade afghanska barnfamiljer på Norra bantorget.

Flera av barnen som ska utvisas till Afghanistan har aldrig satt sin fot i landet – de är födda i Sverige. Men trots det har de, tillsammans med sina familjer, fått det slutgiltiga beskedet från Migrationsverket: de får inte stanna, skyddsskälen är inte tillräckliga. Nu kräver nätverket Liv utan gränser förändring.

Fatma Jafari kom till Sverige tillsammans med sin man 2015. Sedan dess har paret hunnit få två barn. Masoume Ataagi kom till Sverige samma år och har två döttrar som båda är födda i Sverige.

De har båda fått flera avslag från Migrationsverket och Fatma Jafari och hennes familj har fått det fjärde, och sista, avslaget. De ska utvisas till Afghanistan. Nu sittstrejkar de sedan den 9 juli på Norra bantorget, som en del i nätverket Liv utan gränser.

– Jag har aldrig varit i Afghanistan. Innan vi kom hit bodde vi i Iran och det var ett svårt liv. Mitt asylärende är avslutat, säger Fatma Jafari.

Tillsammans anordnar Fatma Jafari och Masoume Ataagi sittstrejken som pågår på Norra bantorget: det är dags dra uppmärksamhet till situationen som många barnfamiljer nu befinner sig i. De båda kvinnorna bor annars grannar i Junsele i Ångermanland.

Många har slutit upp och fler väntas under veckan och helgen, berättar Masoume Ataagi.

Masoume Ataagi och Fatma Jafari på Norra bantorget
Masoume Ataagi och Fatma Jafari på Norra bantorget. Foto: Hanna Strid

"Är inte säkert"

Så gott som samtliga familjer som deltar i demonstrationen kommer norrifrån och bor när de är här i en lokal som tillhör en moské. Just nu har de tillstånd att försätta sittstrejken till den 19 juli.  

Liv utan gränser kräver att tolkningen av barnkonventionen ska omfatta även barn från Afghanistan, att politiker hittar en lösning så alla afghanska familjer får stanna och att Sverige ska sluta utvisa kvinnor som utsatts för hedersrelaterade brott.Men de planerar att förlänga strejken – tills målen är uppnådda. Afghanistan är inte säkert och ingen bör skickas tillbaka dit.

– Många familjer här har fått avslag från Migrationsverket. De säger att vi måste tillbaka till Afghanistan, men det är omöjligt för oss. Vi kan inte åka tillbaka dit. Afghanistan är inte säkert, säger Masoume Ataagi och fortsätter:

– När vi är här behöver barnen mat och något att leka med och vi vill gärna att människor kommer hit och stöttar oss när vi stejkar, säger Masoume Ataagi.

Familjernas budskap
Familjernas budskap. Foto: Hanna Strid

Alla har fått avslag

De flesta som just nu sitter i solen längs med muren på Norra bantorget har fått avslag på sina ansökningar – flera har fått sina sista avslag, precis som Fatma Jafari som lever under hot om att deporteras. Barnvagnar står på rad och barnen leker i solen. På Norra bantorget finns också flera av de unga män som protesterade och krävde en amnesti för ensamkommande på Mynttorget, Medborgarplatsen och senare även Norra bantorget sensommaren 2017. Men den här gången är det familjernas tur.

– Det är inte lätt att strejka med hela familjen. Med små barn som behöver leka, äta och sova. Men vi har ingen annan utväg, säger Masoume Ataagi.

– Anledningen till att vi måste vara här är för att ingen politiker eller organisation har berättat om barnfamiljer som är i den här situationen. Vi har kommit från norra Sverige för att berätta om våra problem och vad som händer med oss, säger Masoume Ataagi.

Afghanistan har halkat ned längre än Syrien på Global Peace Index lista över fredliga länder. I fjol dog fler civila i Afghanistan än i något annat land i världen.

Trots det hävdar svenska Migrationsverket att det går att utvisa människor hit. Man hänvisar ofta till att det finns delar i landet som är mindre drabbat av konflikt och därmed kan människor vara internflyktingar inom landet.