Radar · Nyheter

Miljöaktivister på Västra Balkan protesterar högljutt

Bild från en tidigare protest för miljön i Tirana, Albanien.

Miljöaktivister i Serbien, Montenegro och Albanien har gett sig ut på gatorna för att protestera mot skadliga vattenkraftverk. En aktionsvecka med syfte att upplysa allmänheten pågår just nu och fler protester på västra Balkan, med final i Grekland, är att vänta.

Vattenkraftverk kan producera ren och bra elektricitet – men ibland på bekostnad av naturen och de lokala samhällen de byggs i. I Montenegro har flera samhällen som påverkas av byggen av vattenkraftverk anslutit sig till protesterna, som fått namnet Action weeks for Balkan rivers. Demonstranternas gemensamma slogan är Våra floder – ingen skada!, skriver Balkan Insight.

Lokalbor från Berane, Bijelo Polje, Savnik och Plav samlades i tisdags utanför finansministeriets byggnad i Montenegros huvudstad Podgorica för att visa sitt motstånd mot de små vattenkraftsstationerna som ska byggas i floderna i deras samhällen. Protesterna arrangerades av NGO Greenhom, en miljöorganisation i Montenegro.

– De ställde tydliga krav på regeringen och finans- och hållbarhetsministeriet (Ministry of Economy anns Ministry of Sustainable Development and Tourism) om fördröjd verkställighet samt en genomgång av alla befintliga kontrakt med avseende på förekomsten av väsentliga miljökonsekvensbedömningar , säger en av arrangörerna, Cornelia Wieser, till Balkan Insight.

Det har tidigare uppdagats att europeiska banker hjälper till att finansiera de skadliga vattenkraftverken på västra Balkan.

Busstur med typiska exempel

I Albanien protesterade invånare från hela landet utanför premiärministerns kontor i Tirana mot de befintliga planerna på att låta bygga dammar. Vid sin sida hade de lokala organisationer och aktivister.

I Serbien har det också protesterats den gångna veckan, en busstur arrangerades av Stara Planina Action group och Right to water Serbia. Man tittade bland annat på olagligt byggda stugor och hus längs Savafloden i Belgrad som hotar tillgången på vatten i staden. Vid varje stopp som gjordes under turens gång protesterade man sida vid sida med lokalbor.

– Tillsammans med aktivister som kämpar för sin rätt till vatten och fritt flödande floder i hela Serbien besökte bussturen floderna Josanica och Samokovka nära nationalparken Kopaonik och floden Rakitska som modellexempel på de problem som syns över hela Balkan.

Protester planeras även i huvudstäderna i Nordmakedonien, Bosnien, Kosovo och Slovenien innan de avslutas i Greklands huvudstad Aten den 16 juli.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV