Glöd · Ledare

Energiöverenskommelsen blev ett misslyckande

När energiöverenskommelsen presenterades 2016 var det lite svårt att förstå vad den skulle innebära. Enligt Moderaterna hade de räddat kärnkraften, medan Miljöpartiet menade på att man kommit överens om att stänga ner kärnkraften till 2040.

Båda hade rätt. Moderaterna hade till viss del räddat kärnkraften. Det fanns tre saker som gjorde att kärnkraftsverk har varit på väg att stänga. Det var de nya säkerhetskraven, effektskatten (som enligt vissa uppgifter utgjorde cirka 20–30 procent av produktionskostnaderna) och att de förnyelsebara energislagen står sig allt bättre ekonomiskt.

Kombinationen av de tre gjorde att två reaktorer stängdes ner vid Oskarshamn, och två planerades att stängas vid Ringhals (ena av dem stänger ner nu i år och den andra kommer stängas under nästa år). Det Moderaterna lyckades uppnå var att effektskatten ströks.

Miljöpartiet hade å sin sida fått in ett mål om att all energiproduktion skulle vara förnyelsebar till 2040, ett mål som samtliga ingående partier hade skrivit under. Nu, tre år senare, är det inte så längre. Liberalerna var aldrig med i överenskommelsen, Kristdemokraterna hoppade av den i våras och nu i tisdags förkunnade Moderaterna att de gör detsamma.

Vi vet det nu, det är inte första gången sen valet, eller ens sen december började, som Moderaterna sviker skarpa löften. Det säger så klart mycket om dem. Men alla som har barn vet att sopa golvet är så mycket mindre lockande efter att man fått sitt godis än före. Det fungerar likadant i politiken. När effektskatten väl försvann, då blev avtalet om den förnyelsebara framtiden så mycket mindre intressant.

Vi får se vad det innebär i praktiken, sol och vind blir allt billigare. Intresset för att faktiskt bygga nya reaktorer är svalt. Kanske har de miljöpartister rätt som sa att kärnkraften kommer fasas ut i alla fall. Men håll det i bakhuvudet när ni förhandlar. Vaga löften om framtiden infrias sällan, vare sig det är att en lag ska vara tillfällig eller om det är att kärnkraften ska fasas ut om 20 år.

Tumme upp: 

Vänsterpartiet hanterade misstroendevotumet på helt rätt sätt.

Tumme ned: 

En forskargrupp från Stratcom föreslår att internet ska övervakas i sin helhet.