Radar · Nyheter

Singapore förbjuder handel med elfenben

Elefantbetar från ett rekordbeslag av elfenben i Singapore i juli.

Singapore trappar upp kampen mot illegal handel med vilda djur. Från 2021 kommer all inrikes handel med elfenben från elefanter att förbjudas i landet.

Sedan 1990 är internationell handel med elfenben från elefanter förbjuden i Singapore, men det inhemska förbudet har dröjt. Beslutet, som tillkännages på måndagens internationella världselefantdag, har föregåtts av två års förhandlingar med organisationer och elfenbenshandlare. Tidigare har elfenben fått säljas i Singapore om handlarna har kunnat bevisa att produkterna importerats före 1990, men det har ansetts svårt att efterleva i praktiken.

I juli gjorde singaporianska myndigheter ett rekordstort beslag av smugglat elfenben. Nästan nio ton elefantbetar från uppskattningsvis 300 afrikanska elefanter hittades i en container som skeppats från Kongo-Kinshasa via Singapore med slutdestination Vietnam.

Efterfrågan på elfenben är hög i delar av Asien, trots att handel förbjudits i stora delar av världen i ett försök att rädda den hotade afrikanska elefanten. Elfenben används bland annat i kammar och smycken.

Världselefantdagen uppmärksammas varje år den 12 augusti för att uppmärksamma den akuta situationen för elefanter i världen, både för djur i det vilda och i fångenskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV