Radar · Nyheter

Fiji anklagar Australien för att göda klimatkrisen

Stigande havsvattennivåer får Fiji och andra öar i Stilla havet att sjunka. Fijis premiärminister Frank Bainimarama anklagar nu Australien för att bidra till klimatkrisen genom att vägra ställa om till förnybar energi, rapporterar den tyska tidningen Deutsche Welle.

Med fem meters höjd över havet krävs inte mycket höjning för att stora delar av Fiji ska bli obeboeligt. Som Syre rapporterade i förra veckan tar nu ö-nationen krafttag för att förhindra att klimatkrisen förvärras. De har föreslagit några av världens mest ambitiösa miljölagar: en plan för nollutsläpp och att förbjuda plastpåsar inom ett halvår är några av de föreslagna lagförändringarna som ska passera parlamentet och sedan klubbas igenom. 

Premiärminister Frank Bainimarama riktar sig nu direkt till Australien och anklagar landet för att påskynda krisen genom att vägra ställa om till förnyelsebar energi. Australien måste ”göra allt i sin makt för att uppnå en snabb omställning från kol till andra energikällor”, sa Frank Bainimarama på måndagen.

Uppmaningen kommer inför ett regionalt klimatmöte i Tuvalu, som också ligger på några knappa meters höjd från havet. 18 nationer inklusive Australien ska närvara på mötet.

Arbete före klimatet

Istället för att fokusera på omställningen till klimatsmartare energi är Australien upptagna med de växande kinesiska investeringarna i Stilla havs-regionen, skriver Deutsche Welle. Kinas intressen inbegriper bland annat fiske, mineraler och marina vägar för transport. Att minska utsläppen skulle bidra till att stoppa polarisen från att smälta och därmed havsvattennivåerna från att stiga. Tuvalus premiärminister Enele Sopoaga varnade i sin tur Australien förra veckan, och menade  att Australien måste ta de små ö-nationerna i Stilla havet på allvar i deras oro gällande klimatkrisen och vidta för området nödvändiga åtgärder.

Climate Analytics, ett Berlin-baserat klimatinstitut, har placerat Australien i topp på listan över vilka länder som globalt sett släpper ut mest koldioxid. Institutets prognos visar att utsläppen av växthusgaser kommer vara 8,6 procent högre 2030 än vad de var 2005.

Den australiensiska premiärministern Scott Morrison är uttalat skeptisk och konservativ i klimatfrågan, som han vägrar ta på allvar. Istället har han fokuserat på arbetstillfällen, bland annat genom en gigantiska kolgruva i Queensland. Innan han blev omvald kampanjade han bland annat genom att lova fler jobb och att hålla priset på energi nere, rapporterar Deutsche Welle.