Radar · Nyheter

Demonstranter krävde stopp mot turister på elefanter 

Elefanter är vilda djur som blivit domesticerade och som bland annat används vid turistattraktioner för att bära människor.

Varje dag klättrar ett hundratal elefanter uppför en stenig och brant stig till Amber Fort i den indiska staden Jaipur. På ryggen bär de turister från när och fjärran. Vid en protest under söndagen krävde djurrättsaktivister att omedelbart stopp för vad de kallar djurplågeri. 

Protesten som skedde inför elefantvärldsdagen i dag måndag, var en del av en pågående kampanj mot användandet av elefanter vid turistattraktionen, rapporterar The Guardian.

Djurrättsaktivisterna vill se ett slut på turerna – men kampanjen har än så länge endast lyckats begränsa antalet till två turer om dagen på vintern och tre om dagen under sommaren. Kampanjen har också fått ned antalet passagerare som tillåts rida på elefanterna – från maximalt fyra till maximalt två. 

300 kilo att bära

Men även med två passagerare och en förare – innebär det en betydande vikt att bära för elefanten – uppskattningsvis runt 300 kilo, rapporterar The Guardian.

– Elefanten är ett vilt djur även om det blivit domesticerat. Eftersom de är sociala och lugna utnyttjar vi dem och använder smärta och rädsla för att få dem att underkasta sig. Men det är ett vilt djur, säger Gajender K Sharma från organisationen World Animal Protection (WAP) till tidningen.