Radar · Nyheter

Aktivister stoppade flygbränsleleverans

Genom en civil olydnadsaktion utanför Arlanda lyckades aktivister från gruppen Flyglarm Arlanda stoppa en bränsleleverans. De har i över ett år drivit en kampanj för att stoppa utbyggnaden av flygplatsen. 

Den fredliga aktionen i protest mot flyget, som Syre tidigare rapporterat om, avslutades under söndagseftermiddagen efter att man fått besked om att leveranserna av fossilt flygbränsle stoppats i ett dygn.

– Genom aktionen exponerar vi bränsleleveranserna, som är en del av den skadliga infrastrukturen på Arlanda. Om flygplatsen byggs ut kommer flygandet att öka, vilket skulle leda till ökade leveranser av flygbränsle som förbränns av flygplanen och därmed till ökade utsläpp. Det kan vi inte acceptera, säger Agnes Lansrot, som deltog under aktionen.

Pendeltågstrafiken stördes inte av aktionen, uppger aktivisterna i ett pressmeddelande. Flyglarm Arlandas syfte är att fästa allmänhetens uppmärksamhet på hur ohållbart flyget och en utbyggnad av Arlanda är. Bränslet är det som orsakar utsläppen som skyndar på klimatkrisen. Biobränsle kan inte heller ses som ett alternativ i dagsläget, menar aktivisterna.

– Med den teknik och de resurser som finns tillgängliga idag kan flygets klimatpåverkan bara minska genom minskat flygande. Vi har inte tid att vänta på att framtida teknisk utveckling ska lösa problemen med växthusgasutsläpp från flyg. Klimatkrisen pågår för fullt och utsläppen måste omgående börja minska radikalt i alla delar av samhället, säger Samuel Jarrick, som även han deltog under aktionen, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV