Radar · Nyheter

Regeringen vill satsa på ett Kinacenter

Den svenska regeringen hoppas på att kunna bygga upp ett Kinacenter – för att samla kunskap om den växande stormakten.

Pengar kommer att anslås till Kinacentret i samband med att den nya nationella Kinastrategin offentliggörs de närmaste dagarna, skriver SVT Nyheter. Regeringen vill bygga centret för att samla kunskap om stormakten.

Utrikesdepartementet har länge arbetat med en nationell Kinastrategi. På grund av bland annat situationen med den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai är relationerna mellan Sverige och Kina ansträngda.

Trots att EU har gemensamma riktlinjer för Kina har den svenska regeringen ansett att det även behövs en nationell strategi.

– Kina är en utmaning. Det finns stora problem i vår relation med Kina och det finns även stora möjligheter. Därför är det bra att lägga fast några ledstänger så att vi hamnar rätt, sa Annika Söder, kabinettssekreterare på UD, i en intervju i Sveriges Radio nyligen.

Regeringen vill satsa på ett Kinainstitut för att samla kunskap om landet, skriver SVT Nyheter. Men är det möjligt att få relevant kunskap om ett så slutet land som enpartistaten Kina?

– Kina vill stärka sitt land med teknik och innovation. Vi har inte tagit det på allvar och förstått att Kinas inflytande i världen ökar och att vi påverkas på alla plan. Det är fullt möjligt att ha bättre koll, säger Prorektorn vid Lunds universitet Sylvia Schwaag Serger till SVT Nyheter. Hon anser även att det finns ett behov att stärka kompetensen för att snabbt kunna fatta väl underbyggda beslut om det komplexa landet.

Diskussioner pågår även om att skapa ett kunskapscenter om Ryssland och om kärnvapenhotet i världen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV