Radar · Djurrätt

Londonkommun förbjuder handel med päls

Handel med päls förbjuds i Londonkommunen Islington.

Ett historiskt beslut och ett viktigt steg mot ett pälsfritt Storbritannien har tagits i Islingtons kommunfullmäktige.  Från och med årsskiftet förbjuds all handel med päls inom kommunen.

I Islington, en innerstadskommun i norra London med nära 200 000 invånare, benämns ofta fotbollslaget Arsenal som områdets stolthet, men nu tar man stora och betydande steg i att sätta djurrättsfrågan i fokus. Sedan tidigare finns ett liknande förbud i staden Oldham, belägen strax utanför Manchester, men Islington blir den första kommunen i Londonområdet med ett pälsförbud.

– Vi anser att det är viktigt att vi arbetar hårt för att hantera denna grymma och hemska handel, säger Asima Shaikh, ledamot i Islingtons kommunfullmäktige, till den lokala tidningen Islington Gazette.

"Applåderar Islington"

Bland djurrättsorganisationer världen över mottogs det nya förbudet med stor glädje.

– Vi applåderar Islington, som blir först i London med att vidta avgörande åtgärder för att stoppa försäljningen av en produkt som orsakar sådant extremt lidande. Vi uppmuntrar andra kommuner att följa i Islingtons steg och vi uppmanar regeringen att se detta som ytterligare ett steg mot vårt mål om ett brittiskt försäljningsförbud, säger Claire Bass, verkställande direktör på Humane Society International, enligt the Telegraph.

Stora modehus tar bort päls

Pälsfrågan har blivit en allt hetare politisk potatis i Storbritannien, ett land där pälsdjursfarmning har varit förbjudet sedan år 2000. De senaste åren har dessutom flera av världens största modehus meddelat att de har eller kommer att sluta med päls i sina produkter, däribland Gucci, Versace, DKNY, Prada, Burberry och Chanel.

I Sverige finns det, enligt Djurrättsalliansen, fortfarande 45 aktiva minkfarmer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV