Radar · Nyheter

Gripenplan till Brasilien: ”Osmakligt och oansvarigt”

Det första exemplaret av Jas-planet Gripen E lämnades över till Brasilien i tisdags under en ceremoni i Linköping.

Större, starkare, vackrare – och dödligare. Det nya stridsflygplanet Gripen E beskrivs av entusiasterna som ett teknologiskt underverk. 
– Osmakligt och oansvarigt, anser Gabriella Irsten, politisk handläggare på IKFF, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet.

Det första exemplaret av Jas-planet Gripen E lämnades över till Brasilien i tisdags under en ceremoni i Linköping. Försvarsjätten Saab och det svenska försvaret har gemensamt utvecklat stridsflygplanet, till de båda regeringarnas stora glädje.

Sverige har beställt 60 Gripen E för 36 miljarder kronor och Brasilien 36 plan för 40 miljarder kronor.

– Det är mycket pengar – men det är också i grunden ett erkännande av svensk teknologi och vår förmåga att utveckla stridsflygplan, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN.

Dödliga vapen

Försvarsministerns fokus på den avancerade teknologin – och leveransen av krigsmateriel till länder som Brasilien med en auktoritär president som Jair Bolsonaro, som öppet diskriminerar kvinnor och minoriteter – upprör Gabriella Irsten, politisk handläggare på IKFF.

– Försvarsministern pratar som om det vore vilken produkt som helst, han försöker omformulera det till att bara handla om teknologi. Men det här är faktiskt vapen för att kriga med, säger hon.

Gabriella Irsten påpekar att den svenska regeringen själv gått ut med att stora delar av Brasiliens befolkning lever under olika former av förtryck, vilket rimmar illa med de krav som ställs på svensk vapenexport. Bland annat finns ett demokratikriterium och därtill regeringens nya demokratioffensiv.

På utrikesdepartementets hemsida står bland annat om Brasilien:

”De största utmaningarna i landet är det ökande våldet mot och marginaliseringen av kvinnor och hbtq-personer, det ineffektiva och överbelastade rättssystemet, det omfattande polisvåldet som svar på den ökande gängkriminaliteten, samt människohandel och sexuell exploatering och övergrepp mot barn”.

– Nu antogs den nya vapenlagstiftningen i april 2018, och den här affären blev klar före det datumet. Men det här är regeringens största målkonflikt. Försvarsminister Peter Hultqvist pratar inte alls om Brasiliens problematik. Istället beväpnar man och därmed legitimerar en auktoritär ledare. Det är osmakligt och oansvarigt, säger Gabriella Irsten.