Radar · Miljö

Amnesty uppmanar skolor att låta elever strejka

Kumi Naidoo är generalsekreterare för Amnesty international.

Mitt namn är Kumi Naidoo och jag är generalsekreterare för Amnesty International, världens största människorättsorganisation. Jag skriver till dig idag om det som jag tror är den absolut viktigaste frågan som dagens generation av barn ställs inför och om hur du kan spela en nyckelroll i att hjälpa dem att agera."

Så börjar det brev som Kumi Naidoo skickat ut till 30 000 skolor världen över för att uppmana dem att tillåta sina elever att delta i de globala klimatstrejker som har utlysts till 20 och 27 september.

Greta Thunberg befinner sig just nu i USA. Där har hon tidigare suttit utanför FN:s högkvarter tillsammans med ett rekordstort antal strejkande. Efter att ha uttryckt frustration över att USA:s president inte vill lyssna på hennes budskap uppmanar hon nu människor att strejka utanför Vita huset.

Från Instagram
Från Instagram.

Intervjuad inför jättepublik

Den välkända amerikanska författaren och journalisten Naomi Klein, aktuell med boken ”I lågor: Brandtal för en radikal klimatpolitik” intervjuade natten till igår Greta Thunberg inför en jättepublik i New York. Tre andra ungdomsledare deltog tillsammans med Tuntiak Katan, ledare för en grupp ursprungsbefolkning från Amazonas.

Oberoende forskare? Kvalificerat nonsens.

Samtidigt samlar sig klimatförnekarna till motattack. Ett nätverk har vuxit fram av politiker, forskare och lobbyister bland andra. De uppger själva att ”400 oberoende klimatforskare” har skrivit på. Robert Brulle, professor i sociologi, säger till brittiska Desmog att det ser ut som en panikreaktion.

– Framväxten av Extinction Rebellion och det enorma intresset för Greta Thunberg och hennes stora popularitet har haft en betydande effekt på hur media beskriver klimatförändringarna och på hur människor engagerar sig i frågan. Kampanjen är till för att försöka stävja denna utveckling.

Men det klimatförnekarna för fram är ”kvalificerat vetenskapligt nonsens”, enligt Brulle, så de kommer att använda samma metoder som andra reaktionära rörelser, desinformation, känslomässiga argument och överdrifter. Rena lögner.

Geoffray Supran, forskare vid universitetet i Harvard håller med i en intervju med Desmog, han tror att nätverket är en reaktion på bland annat FN:s klimatmöte i slutet av september.

– Som vanligt hoppas de säkert kunna grumla vattnet. Skapa osäkerhet kring klimatfrågan och föda högermedier och utnyttja okunniga och naiva journalister som tror sig skapa  ”balans” i sin klimatbevakning.

Amnestys uppmaning

Nu uppmanar Kumi Naidoo, Amnestys generalsekreterare, skolor världen över att låta sina elever delta i strejkerna för klimatet. De två strejker som är utlysta 20 och 27 september kan komma att samla stora mängder barn och Naidoo menar att den fråga som de engagerat sig i kommer att definiera de yngre generationerna för resten av deras liv. Det är också, som många har påpekat, en fråga om mänskliga rättigheter.

– De allra flesta regeringar har totalt misslyckats med att agera, trots överväldigande vetenskaplig bevisning och det kan beskrivas som det största människorättsliga övergreppet i mänsklighetens historia, säger Naidoo.

Brevet har hittills gått ut till 30 000 skolor i Australien, Kanada, Ungern, Spanien, Nya Zeeland och Storbritannien. Att strejka för klimatet ger eleverna en möjlighet att uttrycka sina mänskliga rättigheter, sin yttrandefrihet och att få en möjlighet att påverka sin framtid. Att protesterna är fredliga ser han som ytterligare argument. De kan bli en träning i att påverka samhället utan onödigt våld och konfrontationer.

BAKGRUND

Kumi Naidoo, född 1965 i Sydafrika, är människorättsaktivist med indiska rötter. Efter att ha arbetat mot apartheid under sjuttio- och åttiotalet blev han den första afrikanska ledaren för Greenpeace. I augusti förra året valdes han till generalsekreterare för Amnesty.
Han har också varit aktiv i frågor om kvinnors situation i utvecklingsländer, är medlem av Transparency Internationals Advisory Council och är en av grundarna av Global Call to Actrion Against Poverty, ett nätverk av mer än 11 000 organisationer som stödjer människor och organisationer som kämpar för rättvisa.