Radar · Nyheter

Vegetarianen som fick nobelpris – och presidenten att sluta jaga

Nobelspristagaren Olga Takarczuck anser att propagandan är ännu värre nu - efter att staten stal public-service för att använda den till sin megafon.

När Syre försöker nå bokförlaget Ariels förläggare Mikael Nydahl säger en röst att abonnenten antingen stängt av telefonen, eller är utom räckhåll. Föga förvånande. Det brukar bli hårt fokus på de litterära Nobelsprisförfattarna.

Och igår delades priserna ut för både åren 2018 och 2019. En av dem gick till en polsk författare, i grunden psykolog. Hon har länge varit en högprofilerad författare sitt hemland, med allt vad det innebär. Olga Takarczuck som bär dreadlocks, är öppen med sin feminism och vegetarianism och verkar samtidigt i ett reaktionärt samhälle.  

I en av sina romaner Styr din plog över de dödas barn, ger hon öven uttryck för djurskydd.
– Romanen sägs ha fått Polens president att sluta jaga och filmatiserades 2017, enligt Anlib.

Nobelpriset är en av raden av utmärkelser som regnat över henne de senaste åren. Nyligen fick hon polska språkvårdens pris. Men inte utan en sur kommentar från kulturministern: ”det vore bra om hon förstod sig på det polska samhället.

Dödshotad

Ännu värre har det varit. I en intervju sade hon att polackerna också borde kunna tala om sina mörkare sidor. 
– Jag nämnde tre saker: morden på judar, koloniseringspolitiken som Polen bedrev i de östliga områdena och livegenskapen, alltså en form av slaveri. Jag möttes då av så mycket hat och dödshot att jag inte vågade gå ut, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.