Intro

Välkommen till dagens Syre!

Redan innan jag är färdig med den här texten kommer verkligheten att sprungit från sig själv igen. För en människa som jag som har jobbat i medievärlden i snart 25 år är världen ofta tråkigt förutsägbar. Det är få gånger under den tiden jag har gjort reportage där det jag har hittat egentligen har förvånat mig. Människor förvånar mig hela tiden, men det är sällan en journalist verkligen ser världen förändras eller förvandlas.

Tråkigt är bra. Tryggt och förutsägbart är bra. Men historien drivs fram av konflikter och jag vill påstå att vi ser en strid mellan två principer utspela sig på flera ställen på jorden just nu, att just nu skapas historia. Jag ska erkänna att allt jag har är en känsla, en nästan intuitiv koppling mellan fenomen som inte borde hänga ihop. Men även om det inte finns några stora konspirationer så är det som händer just nu på världsscenen inte heller slumpens skördar. Inte i mitt huvud i alla fall.

Två av Donald Trumps advokats hejdukar arresterades i går efter att ha försökt fly ut ur landet för att slippa vittna för USA:s kongress i det riksrättsförfarande som har inletts.  Just nu ser det ut som om att hejdukarna har smugglat in stora summor pengar i landet från en ”anonym givare” till Trumps valkampanj för att undgå de stränga reglerna kring kampanjbidrag.

Det börjar också verka som om pengarna som är inblandade har något med Ukraina att göra. Jag blir sittande framför amerikanska tevenyheter och undrar. Hur skulle det se ut om svenska politiker betedde sig som Trump och hans entourage? Varför är snubben inte väck sedan länge? Hur kan en man som är så uppenbart skurkaktig få ha makten över en enorm armé? Ha makten över liv och död långt långt bort? Det är ett mysterium. I varje ögonblick kan vi ju egentligen bestämma oss för att inte acceptera såna snubbar som han. Patriarker som skiter i oss. Hyperkapitalisterna. Men allt för många stödjer hatet, ilskan, rädslan. Och rädslan är värst. Rädsla kan få människor att göra fruktansvärda saker och det är det som är läskigast just nu.

Men allt är inte elände. I dag presenterar vi stolt en nyskriven originalberättelse som följetong. Xpan-projektet. Häng med från början!