Radar · Morgonkollen

Tiotusentals flyr turkisk framryckning

Omkring 60 000 människor har flytt bombningarna i nordöstra Syrien.

Omkring 64 000 människor rapporteras ha flytt undan de turkiska styrkornas framryckningar i nordöstra Syrien. Många människor, varav minst nio civila, har dödats i offensiven.

I Turkiet har sex civila dödats i granatbeskjutning från kurdisk milis.
En rad städer och byar har utsatts för bombardemang och artillerield medan turkiska markstyrkor och allierad milis avancerar längre in i Syrien. Den turkiska militären säger sig ha tagit kontroll över flera områden.
Den kurdiskledda SDF-milisen som kontrollerar nordöstra Syrien uppger att den ansätts av en omfattande markoffensiv mellan orterna Tal Abyad och Ras al-Ayn. Den sistnämnda rapporteras vara helt utrymd på civila.
Turkiet har även riktat attacker mot större städer såsom Kobane och Qamishli, rapporterar The New York Times.

"Inte säkra"

Totalt har 64 000 människor lämnat sina hem sedan Turkiet inledde sin offensiv på onsdagen, uppger det brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

– Vi beger oss mot landsbygden eftersom vi är rädda för nya bombanfall och för att sammandrabbningarna förvärras, säger 33-årige Rizan Mohammad som lämnat staden Qamishli nära gränsen mot Turkiet

– Vi känner oss inte säkra längre,

Minst 23 soldater ur de kurdiska styrkorna har dödats – och därtill nio civila, enligt uppgifter från SOHR och från SDF.

Fem personer, varav ett barn, har dödats i granatbeskjutning mot mål i Turkiet, uppger turkiska myndigheter. Dessutom har sex medlemmar i en turkiskstödd milis som deltar i offensiven dödats.

Enligt den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har 109 ”terrorister” dödats.

Attack vid fängelse

SDF har uppemot 40 000 soldater i sina led, enligt kurdiska källor. På grund av brist på tyngre militär utrustning lär de dock ha svårt att stå emot angrepp med turkiska stridsvagnar och stridsflyg. Under SDF:s framgångsrika insatser för att driva ut terrorrörelsen IS från regionen förlitade de sig på militärt understöd från USA, som dragit sig bort från de aktuella områdena inför den turkiska offensiven.

Det kurdiska självstyret uppmanar sina invånare att göra motstånd mot den turkiska militären.

”Vi uppmanar hela vårt folk, från samtliga etniska grupper, att ta sig mot områdena nära gränsen till Turkiet för att utföra motståndshandlingar i detta avgörande historiska ögonblick”, lyder ett uttalande.

Det var efter ett telefonsamtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i söndags som USA:s president Donald Trump beslutade att flytta amerikanska soldater från de berörda gränsområdena för att inte stå i vägen för den turkiska offensiven. Efter att den inleddes på onsdagen, och sedan han fått skarp kritik på hemmaplan för att övergett kurderna, kallade Trump insatsen för en ”dålig idé”.

På torsdagen skrev Trump på Twitter att USA är redo att medla mellan Turkiet och det kurdiska styret.

Amerikanska underrättelser

USA har nu avbrutit allt militärt stöd till SDF-milisen, uppger två militärkällor för The New York Times. Man bistår inte heller Nato-allierade Turkiet – men under de senaste veckorna, medan den turkiska militären planerat sitt anfall, har de kunnat ta del av information som inhämtats med amerikanskt spaningsflyg och som kan ha hjälpt dem att kartlägga SDF:s positioner, enligt källorna.

Turkiets mål är att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Milisen var USA:s viktigaste partner i kampen mot IS men Ankara betraktar YPG som en gren av den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV