Radar · Politik

”Intensiva förhandlingar” om brexit att vänta

Två personer med EU:s, Irland och Storbritanniens flaggor under brexitförhandlarnas möte i Bryssel.

”Konstruktivt” säger både Storbritannien och EU om fredagsmorgonens brexitfrukost i Bryssel. Nu ges klartecken för ”intensiva förhandlingar”.

Sedan EU:s chefsförhandlare Michel Barnier träffat brittiske brexitministern Stephen Barclay i två och en halv timme gavs positiva omdömen från båda håll.

Michel Barnier hade ett konstruktivt möte med Stephen Barclay. Han kommer nu att debriefa ambassadörerna från EU-27 (de kvarstannande länderna) och även informera EU-parlamentets styrgrupp, sade EU-kommissionens taleskvinna Mina Andreeva på sin lunchbriefing i Bryssel.
Strax därpå uppgav två diplomatkällor för nyhetsbyrån Reuters att klartecken nu ges till Barnier att öka farten i diskussionerna. ”Intensiva och hemliga förhandlingar” ska inledas.

– Det är en tunnel där det finns ett väldigt litet ljus längst in, sade en av källorna till Reuters.

Barnier själv bad om tålamod när han lämnade mötet med Barclay.

– Jag har redan sagt att brexit är som att bestiga ett berg och vi behöver vaksamhet, beslutsamhet och tålamod, sade chefsförhandlaren.

Något måldatum för när de intensivare förhandlingarna måste vara klara har inte satts av EU-ambassadörerna. Tiden är dock knapp, om en uppgörelse ska kunna hittas i tid till nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel den 17–18 oktober.

Därefter är det – åtminstone på pappret – tänkt att Storbritannien ska kunna lämna EU den 31 oktober.