Sverigedemokraterna vill rösta om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S) med anledning av skjutningar och sprängdåd. Moderaterna stödjer det, medan Kristdemokraterna avvaktar.
– Vi tar ju alltid den här typen av frågor på allvar och den kommer därför att diskuteras när vi har riksdagsgrupp i morgon, men jag har väl lite svårt att se hur det skulle innebära en lösning på den akuta situationen i Malmö, säger Centerns gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson till TT.
Morgan Johansson gör för lite, enligt SD, för att få stopp på de kriminella.
– Det är uppenbart att han inte tar situationen på allvar eller klarar av att hantera den, säger Jimmie Åkesson till TT efter helgens händelser i bland annat Malmö.
– Han gör inte sitt jobb, helt enkelt.
SD-ledaren avser att på onsdag, i samband med partiledardebatten om EU i riksdagen, begära att riksdagen senare ska rösta om misstroende mot Morgan Johansson, något som Sveriges Radios Ekot var först med att rapportera om.
M backar SD
Moderatledaren Ulf Kristersson uppger att hans parti stödjer ett misstroende.
– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår. Vi kommer att rösta för en misstroendeförklaring, säger Kristersson till Ekot.
Kristdemokraterna säger till TT att de för närvarande avstår från att kommentera SD:s utspel.
En omröstning om misstroende kan troligen ske tidigast i början nästkommande vecka. En begäran om att väcka misstroende måste bordläggas vid ett efterföljande sammanträde och omröstningen hållas vid det tredje eller, senast, fjärde sammanträdet efter det att misstroende.
Högre tröskel
Åkesson säger att partiet även ska diskutera om man ska försöka få till en misstroendeförklaring mot inrikesminister Mikael Damberg (S), som bland annat ansvarar för polisen.
SD-ledaren säger att regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten, efter gängsamtalen där SD inte fick vara med och M, KD och L hoppade av, var ett steg i rätt riktning.
– Regeringen gör en del, men det är långtifrån tillräckligt, säger Åkesson.
Jimmie Åkesson har förhoppningar om att både M och KD ska stödja ett misstroende. Det räcker dock inte för att fälla Johansson, fler partier måste ansluta sig.
Det är väl en högre tröskel för Centerpartiet och Liberalerna att göra det, säger Åkesson till TT.
Det är inte nog om regeringens samarbetsparti Liberalerna, till exempel, skulle ansluta sig, eftersom det krävs minst 175 ledamöter som röstar emot en minister för att han eller hon ska tvingas avgå.
SD, M, KD och L har 173 ledamöter tillsammans.