Radar · Morgonkollen

Morales: Polisen vill gripa mig

Evo Morales på söndagen.

Oron och osäkerheten är fortsatt stor i Bolivia efter president Evo Morales avgång. Morales skriver på Twitter att det finns order om att gripa honom, vilket polisen förnekar.

Söndagseftermiddagen i huvudstaden La Paz präglades av jublande folkmassor som firade presidentens avgång.

Efter att Morales meddelat sin avgång i en tv-sändning från provinsen Chapare, drygt 40 mil från La Paz, gick Luis Fernando Camacho, en av protestledarna, in i regeringspalatset med ett symboliskt avskedsbrev som han lämnade på Morales skrivbord.

Timmar efter sin avgång twittrade Morales att det finns en arresteringsorder mot honom.

”Jag tillkännager för världen och folket i Bolivia att en polis offentligt sagt att han har instruktioner att verkställa en order om illegalt frihetsberövande mot min person”, skriver den förre presidenten.

Morales, som kommer från Chapare, skriver även att ”våldsamma grupper” har attackerat hans hem.

Flera avhopp

Polisen förnekar att det finns beslut om att frihetsberöva Morales, men Camacho, som varit en av ledarna för de protester som till slut fick Morales att avgå, skriver på Twitter att det visst finns en arresteringsorder.

Morales avgång kom efter att protester och våldsamheter lamslagit landet efter anklagelser om valfusk efter det omstridda valet den 20 oktober. Det som slutligen fick Morales att lämna sin post var att militären på söndagen bett honom avgå.

Förutom Morales har talmannen i underhuset och gruvministern avgått, detta sedan deras hem satts i brand i samband med protesterna. Talmannen Victor Bordas bror har tagits som gisslan av regeringsmotståndare, och Borda sade att hans avgång förhoppningsvis kan rädda brodern.

Gruvministern César Navarro angav sina anhörigas säkerhet som orsak till avgången.

– Man måste skydda sin familj, det här är väldigt svåra tider, säger han.

Mexiko erbjuder asyl

Mexiko har erbjudit Morales asyl, uppger landets utrikesminister Marcelo Ebrard på Twitter.

”I enlighet med vår tradition av asyl har Mexiko tagit emot 20 regeringstjänstemän och politiker som har sökt sin tillflykt på vår ambassad i La Paz, och vi kommer även att erbjuda president Evo Morales asyl”, skriver Ebrard.

Senare på kvällen kom uppgifter om att demonstranter stormat Venezuelas ambassad i La Paz.

– Maskerade personer med dynamit har tagit över Venezuelas ambassad i Bolivia. Vi är okej och säkra, men de vill genomföra en massaker mot oss, säger ambassadören Crisbeylee González till den bolivianska nyhetsbyrån ABI.

Venezuelas president Nicolás Maduro är nära allierad med Morales och har kallat hans avgång för en statskupp.

TT