Radar · Nyheter

IS-terrorister skickas hem av Turkiet

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu berättade om deporteringen av IS-fångar redan förra veckan.

Turkiet har inlett deporteringen av IS-fångar till hemländerna, enligt turkisk statlig tv. Svenska UD har ingen uppgift om att svenska IS-anslutna skulle finnas i de läger Turkiet kontrollerar. En amerikan ska ha skickats hem och fler än 20 européer förbereds.

Beskedet kommer några dagar efter att landets inrikesminister varslat om att fångarna ska deporteras – trots att flera har fått sina medborgarskap indragna.

Förberedelser pågår även för att skicka hem franska medborgare som frihetsberövats i Syrien, enligt inrikesdepartementet.

Under måndagen ska en person från Danmark och en från Tyskland deporteras, uppger talespersonen Ismail Catakli enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia. Inga svenskar nämns i uttalandet.

Enligt vad svenska UD uppger för TT finns det inga uppgifter om att det skulle finnas några svenska medborgare i de läger som Turkiet kontrollerar.

Men om någon svensk IS-terrorist trots allt skulle finnas där och skickas hem, eller kommer från andra områden, kommer de att tas om hand av säkerhetspolisen och polisen.

– Det finns ingen anledning till någon panik. Min bedömning är att de som behöver vara förberedda är förberedda. Sedan i våras har vi vetat att det här kan komma att hända, sade Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, till TT i fredags.

Rigsadvokaten bekräftar

Danska riksåklagaren, Rigsadvokaten, bekräftar i ett uttalande att dialog förs med turkiska myndigheter om en dansk medborgare som dömts i Turkiet för terrorbrott, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

– Om en eller flera IS-terrorister skickas till Danmark är landet tvunget att ta emot dem, sade advokat Thorkild Høyer i slutet av förra veckan.

Lagen är sådan att Danmark är skyldigt att ta emot danska medborgare, sade han, rapporterar Ritzau.

Danmark är även skyldigt att, om en medborgare vänder sig till en dansk representation utomlands, hjälpa den att resa hem, dock på egen bekostnad.

Ytterligare sju tyskar ska skickas hem på torsdag. Elva franska medborgare, två irländare och minst ytterligare två tyskar sägs förberedas för deportering.

Oklart hur många

Det är oklart om alla som ska deporteras den här veckan har frihetsberövats i Syrien eller i Turkiet.

– Ni behöver inte försöka komma undan, vi kommer att skicka tillbaka dem till er. Hantera dem hur ni vill, sade inrikesminister Süleyman Soylu i fredags.

Turkiet har kritiserat flera europeiska länder för att inte ta hem medborgare som stridit för IS i Syrien. I samband med att Turkiet för några veckor sedan inledde en militäroffensiv i landet har flera tillfångatagits.

Hur många som totalt kommer att deporteras är inte känt. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade i förra veckan att det finns totalt 1 201 IS-fångar i turkiska fängelser medan ytterligare 287 tillfångatagits i Syrien.

Fakta: IS-anhängare från Sverige

Omkring 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS. Cirka hälften av dem har återvänt.
Ett 50-tal av IS-anhängarna har tidigare bedömts som döda och runt 100 personer tros ha befunnit sig kvar i konfliktområdet. Siffrorna är dock osäkra.
Resandet var som störst 2013 och 2014, därefter började resandeströmmen klinga av. 2016 reste ett tiotal personer.
Återvändandet började mattas av 2016. De senaste åren har det rört sig om ytterst få.
Säpo har samtal med alla som återvänder. Finns det anledning att anta att brott har begåtts inleds en förundersökning.
Källa: Säpo