Intro

Hej och välkomna till dagens Syre!

Under helgen skakades Sverige återigen av en skottlossning med dödlig utgång. Den har fått SD att rikta en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson, som man anser inte klarar av att hantera situationen med det ökande våldet. De vill se hårdare tag. Moderaterna stöttar SD:s misstroendeförklaring, men övriga partier avvaktar ännu. Majoritet i riksdagen krävs innan en misstroendeförklaring går igenom och det har man alltså inte än. Läs mer om det i nyheterna.

Bland annat i P1-dokumentären ”Männen bakom våldet: Han ska knäckas!” har Sveriges radio uppmärksammat det manliga våldet. Män som ser våldet som den enda lösningen, som något renande, som en utväg. Frågan är om hårdare straff hjälper dem, när det verkar vara själva uppkomsten och vägen till våldet som är problemet? Våldet blir ett symptom (om än dödligt) på en lång rad andra problem: växande utanförskap, normer om manlighet och ett samhälle som inte är till för alla. Våldet drabbar både på individnivå och samhällsnivå. I dokumentären berättar en av männen om att allt han vill är att få sin våldsbenägna pappas gillande. Han gör allt –  misshandlar, säljer droger – för sin pappa.

Den grova, organiserade, brottsligheten har nu också fått NOA, polisens nationella operativa avdelning, att reagera. De inleder en så kallad nationell särskild händelse med anledning av den grova organiserade brottsligheten. Bägaren rann enligt polisen över när de två femtonåringarna sköts på en pizzeria i Malmö i helgen och insatsen har fått namnet Operation Rimfrost. Om sex månader kommer allmänheten så skillnad när det gäller tryggheten på gatorna, rapporterar Ekot.

I övrigt kan ni i dagens nummer läsa om att EU gett Turkiet ännu 50 miljoner euro för att hålla flyktingar borta. Samtidigt säger Greklands utrikesminister att de känner sig övergivna av övriga EU, och står ensamma med ”bördan” av flyktingar.

… och såklart en mängd andra nyheter!