Energi · Bak

Det hände då …

Jubel på Place de la Concorde i Paris, då nyheten om vapenstilleståndet spred sig den 11 november 1918.

26 lägenheter fanns det i bostadshuset som kollapsade i den syditalienska staden Foggia för 20 år sedan, 1999. Ett konstruktionsfel var anledningen till att byggnaden plötsligt rasade ihop. 67 personer omkom.

För 15 år sedan, 2004, utlystes 40 dagars sorg i Palestina efter att Yassir Arafat hade avlidit. Människor samlades på gatorna för att uttrycka sin saknad och kondoleanser sändes från flera av världens ledare, däribland Frankrikes president Jacques Chirac. Arafat hyllades för sin mångåriga kamp för Palestinas befrielse. 

För 65 år sedan, 1954, samlades flera tusen pensionärer i London. De hade rest från hela landet för att delta i en demonstration för högre pensioner. Den brittiska regeringen svarade med löfte om en bättre pensionsutveckling. Året därpå föreslogs en garanti på två brittiska pund i veckan – i dåtidens penningvärde – för ensamstående.

Ett flervåningshus i italienska Foggia rasade för 20 år sedan
Ett flervåningshus i italienska Foggia rasade för 20 år sedan. Tragedin tog 67 personers liv. | Foto: Domenico Stinellis/AP/TT

För 75 år sedan, 1944, fick svenskarna en extra tilldelning av 250 gram kaffe respektive te eller kakao, efter beslut från livsmedelskommissionen. Dessutom lämnades det glädjande beskedet att en extra tilldelning var att vänta inför julen.

I dag är det nordiska klimatdagen. Då anordnas aktiviteter på flera skolor i landet för att uppmärksamma miljöfrågor.      

I dag är det också Chokladens dag, Hågkomstens dag och Alla singlars Dag.

I dag firas även Vapenstilleståndsdagen (Armistice Day) till minne av det vapenstilleståndsavtal som undertecknades vid första världskrigets slut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV