Radar · Migration

50 miljoner euro till Turkiets kustbevakning – ska stoppa flyktingar

Allt fler flyktingar anländer återigen till de grekiska öarna.

Turkiets kustbevakning får ytterligare 50 miljoner euro av EU, skriver Keep talking Greece. Det ökade antalet flyktingar och migranter som når Grekland uppges vara anledningen.

I Grekland kämpar myndigheterna med att ta hand om det ökade antalet flyktingar och migranter som anlänt de senaste månaderna. Över 35 000 människor är nu fast på de grekiska öarna, 68 000 asylansökningar väntar på svar och över 90 000 flyktingar uppskattas befinna sig i landet.

Nu förbereder sig EU på att ge Turkiet ännu mer pengar för att stoppa flyktingar och förbättra deras levnadsvillkor i landet. 50 miljoner euro från EU ska användas för att rusta upp kustbevakningens kapacitet.

Turkiet är ett kandidatland för framtida EU-medlemsskap. När EU och Turkiet ingick ett omdiskuterat migrationsavtal i mars 2016 var tanken att Turkiet skulle närma sig unionen ytterligare, bland annat genom att visumkrav för turkiska medborgare skulle avskaffas. Det har inte hänt – delvis på grund av den alltmer auktoritära regeringen med president Erdogan i spetsen. För Turkiet har nu flyktingarna i landet blivit ett användbart hot. EU vill till varje pris att de ska stanna i Turkiet och inte anlända i Grekland, Italien eller andra länder på EU:s yttre gräns.

Beslutet att skjuta till mer pengar till den turkiska kustbevakningen bekräftas av Maciej Popowski, vice generaldirektör för EU:s utvidgningspolitik.

– Vi har förberett en uppsättning åtgärder som uppgår till cirka 50 miljoner euro, sa han till tidningen Keep talking Greece.

Vill ha ännu mer pengar

Veckorna innan Turkiet inledde sin offensiv i nordöstra Syrien bad man EU om mer pengar. De menade då att de 6 miljarder euro som EU som en del av EU-Turkietavtalet från 2016 inte räckte och betalades ut för långsamt. Ankara bad EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos om mer pengar i början av oktober, säger Maciej Popowski.

Han noterar att samarbetet med Turkiet kompliceras ytterligare av att EU inte vill stötta offensiven i nordöstra Syrien. EU vill inte vara delaktiga i att skicka syrier tillbaka till området, och man vill inte heller stötta Turkiets militäroffensiv.

Samtidigt vill EU inte att Erdogan gör allvar av sitt hot om att ”öppna portarna” mot EU för de 3,6 miljoner syriska flyktingar som just nu finns i Turkiet. Ännu stoppar den turkiska kustbevakningen långt fler flyktingbåtar än vad de släpper fram till Grekland. Enligt Aegean boat report stoppades 123 båtar vecka 44, medan 69 anlände till de grekiska öarna.

De 50 miljonerna extra som EU nu skjuter till Turkiet ska med andra ord se till att det fortsätter så.

Uppmanar Turkiet att hålla sitt ord

Greklands utrikesminister Nikos Dendias uppmanade i ett TV-sänt tal på måndagen Turkiet att även i fortsättningen hålla sin del av EU:s migrationsavtal, rapporterar tidningen Ekathimenrini. I praktiken innebär det att fortsätta stoppa flyktingar och migranter som försöker ta sig till Grekland.

Den grekiska utrikesministern passade samtidigt på att rikta kritik mot övriga EU, som man anser vägrar dela ”bördan” av flyktingar som anländer till Grekland. De senaste månaderna har ankomsterna åter ökat.

Nikos Dendias upprepade också det som den grekiska regeringen ledd av högerpartiet Ny demokrati sagt under hösten: deportationerna från Grekland ska öka. De som har fått avslag har inte rätt att stanna i vare sig Grekland eller Europa. Partiet har sedan de tog över regeringsmakten från vänsterpartiet Syriza gjort en rad reformer och infört en striktare migrationspolitik. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV