Radar · Nyheter

Srebrenica: 24 år sedan folkmordet

Kvinnor visar sin respekt inför de kistor som bilen som åker genom Sarajevo bär på: 33 män och offer i massakern Srebrenica har identifierats det senaste året.

I juli 1995 mördades över 8000 muslimska män och pojkar i staden Srebrenica. Än i dag identifieras nya offer varje år – 33 människor har i år identifierats. De kommer begravas på en ceremoni i närheten av Srebrenica under dagen.

I den bosniska huvudstaden Sarajevo lever minnet av kriget kvar. Svårt sönderbombade hus står kvar i stora delar av staden, som i bostadsområdet Grbavička där höghusen med sårade fasader avlöser varandra. ”NEVER FORGET SREBRENICA” står det med stora versaler längs en gata i huvudstaden.

Kriget sitter fortfarande lika djupt i människorna som skotthålen gör i väggarna. Sarajevo var belägrat från den 5 april 1992 till och med den 29 februari 1996 – än i dag är det den längsta belägringen i modern krigshistoria.

Kistor som idag begravs
Kistor som idag begravs. Foto: Darko Bandic/AP/TT

Folkmordet i Srebrenica på över 8 000 män, samtliga muslimska bosniaker, ägde rum i juli 1995 under Ratko Mladić kontroll, ledaren för den bosnien-serbiska militären (VRS). Han dömdes 2017 till livstids fängelse för 10 av de 11 åtalspunkter som han stod anklagad för, bland annat för folkmordet i Srebrenica, och flera åtalspunkter om krigsbrott och brott mot mänskligheten. En särskilt tribunal för brotten som begick under kriget i forna Jugoslavien upprättades efter dess slut och den är fortfarande verksam än idag.

Anhöriga till offren besöker minnesgravplatsen utanför Srebrenica, i Potocari
Anhöriga till offren besöker minnesgravplatsen utanför Srebrenica, i Potocari. Foto: Darko Bandic

Gällande vad som hände i Srebrenica har FN kritiserats hårt. Staden skulle stå under FN:s beskydd och vara en säker plats men man misslyckades med att både avväpna och avlägsna styrkor från både den bosnien-serbiska militären (VRS) och den bosniska armén (ARBiH), som var den enda militären som erkändes internationellt under kriget i Bosnien.

I måndags påbörjades en 10 mil lång fredsmarsch
I måndags påbörjades en 10 mil lång fredsmarsch. Rutten var densamma som den som bosniakerna använde för att fly Srebrenica på 90-talet. Foto: Kadira Sakic/AP/TT

I veckan har de avlidna som identifierats sedan förra årets minnesdag uppmärksammats med en parad med kistor i Sarajevo. I dag ska de begravas i Srebrenica. Nästa år, när det är 25 år sedan juli 1995, kommer sannolikt fler offer ha kunnat identifierats. Över 6 500 offer är begravda på en särskild minnesgravplats utanför Srebrenica.