Radar · Nyheter

Regeringen ändrar sig angående vapenregler

Inrikesminister Mikael Damberg.

Regeringen lägger fram ett nytt, ändrat förslag till hur EU:s reviderade vapendirektiv ska genomföras i svensk lag. Hård kritik från jägarorganisationer och oppositionen i riksdagen ligger bakom. 

– Riksdagen ville inte gå med på det förslag som vi hade presenterat. Vi har lyssnat på remissynpunkter, inte minst från jägarhåll, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff efter veckans regeringssammanträde.

Han säger att det framför allt har handlat om hur magasin ska hanteras i lagen. I det nya förslaget, som skickas ut på remiss till den 23 augusti, finns det inga regleringar kvar vad gäller löstagbara magasin för halvautomatiska och repeterande vapen med kantantändning.

– Vår bedömning är att jägare i Sverige därmed överhuvudtaget inte berörs av förändringarna, säger Damberg.

Inrikesministern säger att han också kommer att driva på Polismyndigheten för att tiderna för handläggning av vapenlicenser ska bli kortare. Det ska i första hand ske genom att digitalisera hanteringen, bort från pappersdokument.

Damberg flaggar även för att regeringen avser att gå vidare med förslag som gör att jägare inte ska behöva ha tillstånd för ljuddämpare.

Lars Larsson/TT