Startsida - Nyheter

Zoom

Ett bussgarage med mångkulturella möten

Ett bussgarage har blivit mötesplats i Århus.

Få trodde först på idén att starta street food-marknad i ett före detta garage men resultatet blev en folklig och mångkulturell mötesplats, rätt så fri från stora matkedjor. 
Här delar människor med olika plånböcker, åldrar och erfarenheter bord i danska Århus.

Vad tänker du på när du hör ordet street food, gatumat? Bilar med serveringslucka eller 
kanske cykel med flak, där entusiastiska personer utfordrar alltifrån hungriga människor på lunchpaus till festivalbesökare? 

Eller ser du en innerstadsgalleria med dyr lokalhyra framför dig? Med multinationella 
kedjor som serverar små portioner och använder sig av behovsanställd personal, inte 
sällan för en så låg timpenning som möjligt?

En del streetfood-makare vinnlägger sig om att vara hållbara hela vägen, andra verkar mest se konceptet som en möjlig vinstmaskin.

Bussgarage blir mötesplats

När det gamla bussgaraget i Danmarks nästa största stad Århus blev ledigt, lystrade Britt Vorre och Thomas Berndtsen. Här ville de samla mindre och lokala gatumats-kreatörer med hållbart beteende i varje led. Personer med rötter från olika länder och mattraditioner runtom i världen. Människor som själva vill vara på plats, skapa kontakt med kunder och laga mat med själ och hjärta.

Men vem vill sitta och mumsa vid obekväma långbord i en gammal busshall med sjavig interiör? Där gästerna dessutom förväntas att själva duka av och torka bordsbiten efter sig? Okej, några unga människor kanske vill testa och gillar det. Men hur ska det kunna ge tillräckligt med medel på regelbunden basis för att få det hela att gå runt? Det var många som var skeptiska till idén.

För tre år sedan öppnade de hallen, Århus streetfood och alla möjliga människor i olika åldrar har strömmat in sedan dess. Snabbt växte antalet gatumats-kök härinne som från början var tio, idag är de närmare trettio. Här går det att hitta mat från Uganda, karibisk-nigerianska rätter och smaker från Nepal samsas med danskt och franskt. För att nu ge några exempel.

Här serveras numera mat året om - med smaker från olika delar av världen
Här serveras numera mat året om - med smaker från olika delar av världen. Foto: Marie Eriksson

Öppet hela året

Det doftar från färsk, nystekt koriander och chilifrästa morötter, stråk av rostad lök och sesam ansluter sig till mixen. Igår kväll, en måndag, var det svårt att hitta plats vid långborden. Fullt med semestrande turister? De hittar också hit men det är framför allt Århus-borna själva som håller liv i hallen. Året runt.

En dam med rullator och en kopp kaffe sitter bredvid en ung kvinna med slöja. De ser inte ut att känna varandra först men sedan börjar de småprata. En bit bort skrattar en gråhårig man tillsammans med en barnfamilj som pratar wolof med sina barn, ett vanligt språk i till exempel Senegal och Gambia.

Bussgaraget med nytt innehåll har visat konkret bärkraft från början. Folk visade sig vara betydligt mer sugna på mat och möten med olika sorters människor än vad kritikerna kunnat ana. Det finns säkert stora och multinationella kedjor som vill in här. Men grundarna Britt Vorre och Thomas Berndtsen håller hårt på det här med småskalig hållbarhet. Och priset för varje rätt ska ligga under en hundring.

Just i går kväll kunde Syres reporter inte se dem i folkvimlet men de brukar ofta vara här själva och säljer då olika sorters dryck till besökarna, alltifrån vin till juice.  Det gick inte så bra för den mer främlingsfientliga politiken i det senaste danska valet. Kan den här typen av initiativ vara en bidragande orsak?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV