Radar · Integritet

Transvestiter arresterade i Nigeria

Nigerias president Muhammadu Buhari har stora problem med islamistiskt våld, främst från Boko Haram som försöker upprätta ett kalifat i området.

Under en bröllopsfest i Kano i norra Nigeria arresterades 26 unga män klädda som kvinnor. Detta skedde i enlighet med landets mycket hårda lagstiftning riktad mot hbtq-personer.

– Det är skamligt att män och medborgare beter sig som kvinnor, säger en representant för den islamska polisen.

Kano är en av de stater i Nigeria som tillämpar sharialagar och den islamska polisen har rätt att arrestera den som anses bryta mot de muslimska lagarna. Den relativt nya lagstiftningen förbjuder alla former av samkönade relationer, allt från äktenskap och samboskap till ”lösa förbindelser” och det är till och med straffbart med minsta offentliga ömhetsbetygelse mellan två personer av samma kön.

Hårda straff

Den som propagerar för eller informerar om sådana relationer riskerar tio års fängelse och det har rapporterats om grov misshandel av polisen, bland annat spöstraff. Till och med personer av samma kön som delar lägenhet utan att ha en relation har drabbats av lagstiftningen.

Lagstiftningen strider inte bara mot internationella konventioner, den strider också mot landets grundlag som garanterar alla människor rätten till att uttrycka sin identitet och försvar mot alla former av diskriminering.

”Konsekvenserna är redan skrämmande. Denna mycket hårda och långtgående lag har redan utlöst en häxjakt som har lett till brutalt förtryck riktat mot en stor grupp i samhället enbart på grund av vilken person de älskar. Den måste dras tillbaka omedelbart” skriver Makmid Kamara för Amnesty i Nigeria.