Radar · Politik

M-ledaren försvarar samtal med V och SD

Moderatledaren Ulf Kristersson försvarar sina samtal med V och SD.

– Att man vill utestänga två partier från alla samtal och alla beslut funkar helt enkelt inte, säger han i sitt jultal.

Kristersson höll sitt jultal på Norra Latin i Stockholm. Han inledde med att kommentera sina samtal med Vänsterpartiet (V) och Sverigedemokraterna (SD).

– Det är både rimligt och respektfullt mot landets väljare att diskutera med alla och komma överens i sakfrågor, säger M-ledaren.

I förra veckan hade Kristersson ett första möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson på tu man hand. De pratade om brottsligheten, kärnkraft och migrationsutredningen.

Kristersson har även samtalat med V om att pressa regeringen till att sätta stopp för en höjd EU-avgift och till att ändra i Arbetsförmedlingens pågående reform.

– Är man trygg i sina värderingar så har man inga problem med att ibland också tycka som andra. Det är viktigt för Sverige att den vuxna relationen till politik blir modern igen, säger Kristersson.

Ett öppet land

M-ledaren uppgav att han vill att Sverige ska vara ett internationellt öppet land, som konsekvent står upp mot intoleransen.

– Men också ett krävande land där vi lika konsekvent förutsätter att var och en tar ansvar för sig och de sina, säger Kristersson.

M-ledaren anklagade statsminister Stefan Löfven (S) för att inte ta tag i samhällsproblemen.

Han är upptagen med att utfärda allmänna fördömanden mot olika ”oacceptabla” samhällsfenomen. Eller så är det någon annans fel. Men är problemet riktigt stort, ja, då såg han inte det komma, säger Kristersson.

Brottslighet och skola

M-ledaren pekade på brottsligheten som ett av de stora problemen och angrep på nytt S.

– De är inte alls tuffa mot brotten, utan hittar ständigt nya ursäkter för att statens reaktion ska vara vagare och svagare, säger Kristersson.

– Socialdemokraterna gör i princip ingenting, utom att behålla ungdomsrabatten för tonåringar som begår grova brott.

Kristersson pekade också på att skolan inte lyckas ge alla elever samma förutsättningar.

Han presenterade ett sjupunktsprogram för skolan. En av punkterna är undervisningstimmar i grundskolan. En annan mer förskola till barn vars föräldrar har sociala problem. En tredje punkt är en skärpt skollag för mer ordning och reda i klassrummet.