Radar · Morgonkollen

Välkommen till dagens Syre!

I natt snöade det bland björkarna utanför mitt vardagsrumsfönster. Jag och min sambo bakade pepparkakor till jul. Det blev inte så många kvar till slut. Som det brukar. En del blev brända och de som vi inte snabbt stuvade in i frysen minskade betänkligt till kaffet efter maten. Så är det. Jul är inte bara julafton. Det är förväntan, uppladdning och inte minst pyssel.

Jag gillar julen. Nu när jag inte har barn hemma längre blir det lite mindre åbäkande, men  mysigt och trivsamt i alla fall. Jag är inte direkt kristen, men jag gillar Jesus, i alla falla hippie-Jesus och efter att ha läst Bibeln på längden och tvären är det nog sån han var. En hipstertyp. Jag är, helt utan grund, också övertygad om att han var bög. Känns så bara.

När ytterlighetshögern får springa omkring och känna att saker som är hittepå är sanna kan jag väl också få det. Ibland i alla fall. Så länge som det inte påverkar mitt tänkande och framförallt min journalistisk i övrigt kan det vara nyttigt att leka med tankar som man vet inte går att belägga.

Det är en enorm skillnad på det och retoriken om falska nyheter. Förutom att det är nonsens är det också fuskigt att avvisa allt som inte stämmer med ens övertygelse. Livet är frustrerande. Det är rätt få som delar min politiska övertygelse. Jag får lov att vara ödmjuk inför det faktum att jag faktiskt tillhör en mycket, mycket liten minoritet.

Problemet är bara maktens minoritet. Att starka män, för det är det ju oftast, kan blockera utvecklingen genom att vägra samarbeta. Vi skulle till exempel ha kommit mycket längre i kampen för klimatet om det inte var för en massa såna gubbar.

Det är märkligt att sanningen måste föras fram vid sidan om. Parallellt med det pågående klimattoppmötet i Madrid pågår ett parallellt möte där representanter för sociala rörelser och miljöorganisationer finns samlade. Här är målsättningen att driva på politikerna att genomföra kraftigare åtgärder för att hejda klimatkrisen. Syre rapporterar från Spanien.

Syre har tidigare rapporterat om etniska konflikter i olika delar av Nya Guinea. I den papuanska delen har nu ön Bougainville beslutat sig för att skilja sig från Papaua Nya Guinea och bli ett eget land.

I Nigeria arresterades just 26 män för att de var klädda som kvinnor på en fest. I landet som är under hårt tryck från islamister, inte minst Boko Haram, har man gjort stora eftergifter och tillåter att man inför sharialagar i de olika delstaterna.

Lucia infaller i år på en fredag. Det är självklart vad det kommer att betyda. Mer fylla, mer utsatthet. Jag lägger mig inte i vad vuxna människor gör med sina liv, men jag hoppas verkligen att alla hjälps åt med att se till att inte ungdomar råkar illa ut, blir utnyttjade eller skadas på grund av fylla. Inga lagar eller id-kontroller kan ersätta kärlek och omsorg.

Vi hörs i morgon i nästa nummer av Syre!