Energi

11 december

I dag infaller tangons dag.

I dag är det tangons dag. Den har spridit sig från den argentinska huvudstaden Buenos Aires och bästa sättet att fira är att bjuda upp till dans och lyssna på tangomusik.

För 25 år sedan, 1994, gick ryska trupper in i Tjetjenien från tre håll, på order av president Boris Jeltsin. Han ville återställa rysk ordning i utbrytarrepubliken och menade att soldaterna skulle skydda civilbefolkningen mot beväpnade extremister. Det utbröt ett krig som varade runt 20 månader. 

För 20 år sedan, 1999, stod det klart att Norge gick vidare till final i damernas handbolls-VM. Österrike besegrades med 30–18 i semifinalen som spelades på hemmaplan. Dagen därpå vann Norge finalmatchen mot Frankrike och tog VM-guld.

För 110 år sedan, 1909, var det premiär för Anna Pedersdotter på Dramaten. Lina Sandell spelade titelrollen i pjäsen som var skriven av Hans Wiers-Jenssen och handlade om häxjakt i Norge. Knut Michaelson var regissör. 

79 år gammal var moder Teresa när hon skrevs ut från ett vårdhem i Calcutta för 30 år sedan, 1989. Hon hade fått en pacemaker inopererad. Tio år tidigare hade hon tilldelats Nobels fredspris. Moder Teresa ägnade större delen av sitt liv åt att hjälpa fattiga i Calcutta. Hon avled 1997.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV