Intro

Välkommen till dagens Syre!

I dag publicerar vi den tredje delen i vår långläsning om återvändare från kriget i Syrien och Irak. Vad har vi för ansvar för barnen och våra medborgare som är fast i de två länderna? IS, terrorism och migration har blivit laddade frågor de senaste åren och debatten i Sverige är polariserad. Hanna Strid reder ut de olika perspektiven på hur återvändare från krigen i Syrien och Irak kan hanteras.

Du kan också läsa om hur Vänsterpartiet anmäler Stockholms stad till Justitieombudsmannen för hyresavtalet med Swedavia för Bromma flygplats. Enligt anmälan bryter subventionen av markhyran mot kommunallagen.

I Göteborgs hamn blir det ingen utbyggnad för Swedgas anläggning för naturgas till det svenska stamgasnätet. Regeringen tänker inte ge det tillstånd som krävs, rapporterar TV4. ”Det är ett tydligt tecken på att folkligt motstånd fungerar”, säger Olivia Linander från kampanjen Fossilgasfällan.  

Och Stockholm har tillsammans med över 90 världsstäder deklarerat globalt klimatnödläge i samband med klimattoppmötet C40 i Köpenhamn. Men det betyder inte att staden tycker det är en bra idé att utlysa klimatnödläge för Stockholm stad. 

Trevlig läsning!