Radar · Politik

Protester planeras mot invasionen av Rojava

 En tidigare protest vid Place des Nations i Geneve.

Ikväll anordnas protester runtom i Sverige mot Turkiets invasion av Rojava (de kurdkontrollerade områdena i norra Syrien). Ett av kraven är ett stopp mot all export av krigsmaterial till Turkiet.

Invasionen som påbörjades under onsdagen har mötts av kraftig kritik runtom i världen, då kurderna genom SDF-styrkan, varit den mest framgångsrika kraften i kampen mot terrorgruppen IS. 

I Sverige anordnar Rojavakommittéerna under kvällen protester på flera håll i landet. Ett av kraven är att Sverige slutar sälja vapen till Turkiet. Ett krav som flera riksdagspartier skriver under på, enligt Sveriges radio som rapporterar att fem av åtta riksdagspartier vill stoppa Sveriges export av krigsmaterial till landet.

EU har under torsdagen fördömt invasionen och krävt att den ska avbrytas. Turkiets president Erdogan har å sin tur hotat EU med en flyktingvåg om unionen fortsätter med sina fördömanden. 

Turkiet har tidigare försvarat invasionen med att de likställer försvarsstyrkan YPG, som utgör större delen av SDF, med den terrorstämplade organisationen PKK. Syftet med invasionen, uppger de, är att skapa en säkerhetszon. 

Stockholm: Sergels torg 18:00
,

Göteborg: Järntorget 19:00


Malmö: Möllevångstorget 19:00

Uppsala: Stora torget 17:30

Söderhamn: Tribunen 17:30

Umeå: Ålidhem centrum 19:00

Gävle: Södermalmstorg 18:00

Västerås: Centralstationen 17:30

Karlstad: Stora torget 16:00

Sandviken: Bibloteket 16:30

Norrköping: Skvallertorget 18:00

Fårösund, Gotland: Fårövägen 10 18:00

Källa: Rojavakommittéerna