Radar · Morgonkollen

Antisemitiskt dåd sändes live i en halvtimme

Poliser i tyska Halle.

Skytten i tyska Halle sände sitt dåd på Twitch i 35 minuter.
I klippet, som sedan sågs av omkring 2 200 personer, försöker mannen skjuta och spränga sig in i en synagoga – utan att lyckas.

Två personer dödades och två skadades i det antisemitiska dådet som skakar tyska Halle. Förbundskansler Angela Merkel besökte sent på kvällen Berlins största synagoga för att visa sympati med offren.
Dådet utfördes på fastehögtiden jom kippur, det judiska årets heligaste dag, som pågår i 25 timmar och som avslutades på onsdagskvällen.

– Två människor har dödats, och det har blivit en attack mot judar i Tyskland, sade Merkel enligt nyhetsbyrån AFP och fortsatte:

– Mitt mål, liksom alla politikers, är att göra allt för att säkerställa att ni kan leva i säkerhet. Och den här dagen visar att det inte varit tillräckligt, och att vi måste göra mer.

Livesände dåd

Dådet livesändes via videoplattformen Twitch, där ett klipp av händelsen skapades.
– Vi arbetade brådskande med att ta bort det här innehållet och kommer permanent stänga av konton som upptäcks publicera eller återpublicera innehållet i den här avskyvärda handlingen, säger en talesperson för Twitch enligt AFP.

I klippet berättar attentatsmannen att han ser judarna som grunden till problemen i västvärlden, innan han åker mot en synagoga. Han försöker ta sig in i byggnaden genom olika sidoingångar, och kastar hemmagjorda bomber och en molotovcocktail över muren. Han försöker också att skjuta sönder en dörr med ett hagelgevär.
– Vi barrikaderade dörrarna från insidan och väntade på polisen, berättar församlingsledaren Max Privorotzki för Stuttgarter Zeitung.

De omkring 70–80 personerna som befann sig i Synagogan kunde följa händelserna utanför via övervakningskameror, enligt Der Spiegel.

Gärningsmannen dödar i stället en förbipasserande kvinna genom att skjuta henne i ryggen. Hans vapen klickar sedan när han försöker skjuta en person i en skåpbil. Då tar sig mannen till en kebabbutik där han kastar in en bomb och skjuter in i butiken, och dödar ytterligare en person, skriver AFP.

Togs bort från plattform

När han försöker fly platsen har polisen anlänt, och han träffas av ett skott. Gärningsmannen kastar då ut föremålet (antagligen en kamera eller mobiltelefon) som fortfarande sänder, genom bilfönstret.

Under dådet sågs sändningen av omkring fem personer, skriver Twitch på Twitter. En inspelning av dådet som skapades automatiskt på användarens sida, sågs av 2 200 personer innan den flaggades och togs bort från tjänsten efter en halvtimme.

Kontot hade skapats för två månader sedan, och bara ett försök till livesändning hade utförts tidigare av användaren.

Den misstänkte gärningsmannen, som greps halvannan mil länge bort efter ytterligare skottväxling med polis, beskrivs av tyska medier som en 27-åring. Enligt Der Spiegel är han tidigare inte känd av polisen, och misstänks ha agerat utan medhjälpare.