Radar · Nyheter

Stressad stadsfågel får sömnproblem

Föroreningar och klimatförändringar som skapar stress, färre och mindre ungar – jämfört med fåglar på landsbygden har stadsfågeln ett tuffare liv. Nu undersöker forskare deras livsvillkor.

Det är framför allt blåmesar och talgoxar som är i fokus här eftersom de finns i större mängd både i stan och på landet. Johan K Jensen är doktorand vid Centrum för miljö- och klimatforskning på Lunds universitet och han undersöker hur stadens miljö påverkar fåglarna. 

Precis som vi kan de bli stressade och få sömnproblem. Stadens föroreningar, buller, sämre tillgång på näringsrik föda och konstgjort stadsljus kan vara det som orsakar det här. Genom att till exempel ringmärka blåmesungar och sedan följa deras utveckling och liv, samlar Johan K Jensen in fakta.

Han berättar på Centrum för miljö- och klimatforsknings hemsida: 

– Fåglar i städer brukar få färre ungar och ungarna i städerna brukar också väga mindre. Och man har sett att pigmenteringen på talgoxar i staden är blekare eftersom de äter sämre mat. De får inte i sig samma näringsämnen så de har inte samma färg.

Han fortsätter:

– Fåglarna har också i vissa fall ändrat sin sång lite för att anpassa sig till den bullriga miljön i staden. Ofta finns det även helt andra typer av föda i staden än på landet, något som jag ska titta närmare på under mina doktorandstudier.

Hans studier ingår i det större forskningsprojektet Urban Birds som också undersöker hur lokala klimatförändringar påverkar fåglarna. Ett varmare klimat kan göra att fåglarna lägger sina ägg tidigare och liknande förändringar i näringskedjan kan skapa större och mer långsiktig obalans i ekosystemet.

Länk till Urban Birds.