Radar · Nyheter

Hajar släpps fria i Lysekil

Den upp till en meter långa krabaten är fridlyst i Sverige och lever vid bottnar på 30 till 400 meters djup. Nu ska ytterligare fem småfläckiga rödhajar släppas ut i Gullmarsfjorden i Lysekil.

Havets hus tillsammans med Världsnaturfonden (WWF) började med hajsläppen 2003 för att lära sig mer om den småfläckiga rödhajen och hur andra hotade fiskarter kan hjälpas med uppfödning. Sedan starten har 100 hajar placerats ut.

”Förutom att det ger viktig kunskap och stärker beståndet bidrar det också till att uppmärksamma de fantastiska hajarter vi har i våra svenska vatten”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Vuxna, tidigare utsläppta, hajar har hittats längs Bohuskusten men även långt från utsläppsplatsen vid Norges kust. Det ses som en indikation på att insatserna har gett resultat och ytterligare stärkt populationen.

Fakta: Hajar i Sverige

Det är helt förbjudet att fånga småfläckig rödhaj i svenska vatten.
Beståndet klassas som livskraftigt, men det saknas kunskap om hajarna.
Det årliga hajsläppet i Lysekil har pågått sedan 2003. Projektet drivs av Havets hus och Världsnaturfonden.
Den småfläckiga rödhajen anses vara en bra ”testpilot” för hur hotade fiskarter kan hjälpas med uppfödning och utsläpp av unga individer. Arten lever på stora djup, men yngel och ungfiskar håller till på grundare vatten.
Hajar förökar sig långsamt, och är därmed känsliga för överfiske eller andra störningar.
Flera stor hajarter, som hammarhaj, rävhaj och en del vithajar, är allvarligt hotade av fiske på vissa håll.
I de värsta fallen sågas fenan av för att användas till hajfenssoppa, varpå hajen dumpas i havet för att dö. Detta fiske är förbjudet i EU.
Källor: Havets hus, Världsnaturfonden, Havs- och vattenmyndigheten