Intro

Blir det finskivad gris på julbordet?

Julskinka, prinskorvar, köttbullar, revbensspjäll, gravad lax, inlagd sill, gubbröra, leverpastej och kalvsylta. För någon med så hög svansföring som julen när det handlar om att värna om oskyldiga och ensamma kan ju årets största högtid framstå som ett stort hyckleri. Åtminstone för människor som inte anser att djur finns till för vår skull utan för sin egen.

Tänk att det finns folk som slår in små paket åt sina älskade katter och hundar, som de aldrig skulle ge annat än kärlek, för att strax därpå skiva upp en dödad gris för att lägga på mackan. För en utomstående betraktare från en annan galax måste slutsatsen av ett sånt beteende bli att människan saknar förmågan att se samband. Men där någonstans blir det ännu sjukare, för den förmågan är ju synnerligen välutvecklad hos oss. Så vad beror det då på att det är veganen, och i vissa fall även vegetarianen, som blir den ifrågasatte och som runt de allra flesta julbord måste motivera sitt val?

Jag tror och hoppas att många av Syres läsare redan har gått över till en vegansk kost och skippat julskinkan, men jag är ändå tämligen säker på att de flesta av er äter djur då och då.  Alldeles oavsett vem du är, tycker jag du ska titta på bilderna i artikeln med rubriken Länsveterinär om Djurrättsalliansens bilder: ”Big no no” i dagens Syre och fråga dig själv om du verkligen vill ha julskinka på julbordet i år? Kan den obekvämheten gentemot släkt och familj verkligen väga tyngre än att ett oskyldigt djur har plågats och dödats?

Har du redan bestämt dig för att skippa skinkan? Var påläst och ha bilderna nära till hands när någon ”tomte” ber dig motivera ditt val eller vill diskutera om veganska produkter bör få heta skinka eller inte.

Ps. Fler bilder hittar du på Djurrättsalliansens sida.