Radar · Morgonkollen

Xi: Ingen kan hejda oss

Foto: Ju Peng/Nya Kina/AP/TTXi Jinping talar på samma plats som Mao höll sitt tal för 70 år sedan.

Den 1 oktober 1949 utropade Mao från podiet på Himmelska fridens torg att Folkrepubliken Kina bildats. 70 år senare förklarar president Xi Jinping att ingen kan stå emot landets fortsatta framsteg.

– Det finns ingen makt som kan hejda det kinesiska folkets och den kinesiska nationens strävan framåt, sade diktatorn när ett stort evenemang inleddes på Himmelska fridens torg i Peking.

Xi ses som landets mäktigaste ledare sedan Mao Zedong, och bar dagen till ära en uniform som förknippas med den legendariske presidenten som gick bort 1976. Bredvid sig under firandet hade Xi, som nu är 66 år, tidvis de två företrädare som fortfarande är i livet, 93-årige Jiang Zemin och 76-årige Hu Jintao.

15 000 militärer, samt stridsvagnar och diverse högteknologiska vapen deltar i firandet på torget – en satsning som ska illustrera Kinas väg från ett land märkt av krig och fattigdom till en supermakt och världens näst största ekonomi.

Men mycket av publiciteten kring 70-årsdagen kretsar kring Hongkong. Det kinesiska ledarskapet har gått ut med strängt varnande ord till de tusentals regimkritiker som de senaste månaderna gång på gång fyllt mångmiljonstadens gator i protest mot Pekings hårdnande grepp.

Och under själva födelsedagen rapporteras Hongkong vara i stort sett igenbommat. En massiv polisnärvaro ska säkerställa att landets firande inte störs av protester.

TT