Glöd · Debatt

Vems händer fläckar de deporterades blod?

"Är det enbart politikernas ansvar? I en diktatur, ja.

Tisdagen den 10 september skedde den största massdeportationen från Sverige i modern tid, när femtio afghaner deporterades. Eftersom Afghanistan nu klassas som världens farligaste land var protesterna stora utanför Migrationsverkets förvar i Märsta när de två fulla bussarna rullade ut mot Arlanda. Ramsor som ”Vem bär ansvar? Riksdagen, riksdagen!” sjöngs. Men demonstranterna riktade sig även direkt till poliserna som spärrat av och vaktade området när de skanderade ”Blod, blod, blod på era händer!” och ”Mördare, mördare!” Många talade även direkt till poliserna och undrade hur de kan sova på natten. Om det kommer kännas bra att gå hem och pussa sina barn godnatt, efter att ha skickat någon annans barn mot en säker död. Och eftersom det är val i Afghanistan snart, ett val som talibanerna vill stoppa till varje pris, är oroligheterna större än någonsin i landet. Så vems händer är det egentligen som befläckas av de deporterade afghanernas blod?

De flesta är väl överens om att det huvudsakliga ansvaret ligger på riksdagen och politikerna. Men finns det andra som skulle kunna göra mer? Som skulle kunna påverka? Jag leker med tanken på vad som skulle hänt om ingen av poliserna som medverkade i deportationen dök upp till jobbet den dagen. Om bussbolag vägrade hyra ut sina bussar. Hade deportationen gått att genomföra om busschaufförerna klivit av och vägrat köra? Om de inte fanns några kriminalvårdare som fraktade de tvångsförvisade? Svaret är ju ett tydligt och rungande ”Nej!”

Juli månad var den dödligaste månaden på flera år i Afghanistan. Och även om de deporterade inte dör en omedelbar död så väntar prostitution, misshandel, tortyr och hemlöshet de flesta av dem då de saknar nätverk och kontakter i landet. Migrationsverket menar på att det är möjligt med internflykt då det finns säkra distrikt i landet, men det stämmer inte. Det finns mer eller mindre säkra områden i Afghanistan, men inga som är helt säkra. För att inte tala om hur farligt det är att ta sig runt över gränserna.

Trots detta väljer diverse myndigheter och företag att hjälpa Migrationsverket att deportera unga män till detta land. Och jag väljer att betona unga eftersom majoriteten av dem är det. De är vuxna män enligt svensk lag, men de var bara pojkar när de kom hit. Och i och med att de fyllt arton och blivit myndiga görs det möjligt för Migrationsverket att kasta ut dem ur landet. Vet poliserna och de andra som möjliggör deportationerna om detta och struntar i det, eller har det helt enkelt inte gjort sin läxa? Ja, jag använder mig av ordet läxa, just för att jag tycker det är deras skyldighet att läsa på fakta innan de deltar i aktioner som kan få så förödande konsekvenser för människor.

Men de gör ju bara sina jobb, påstår vissa. Men måste de det? Kan de inte ta ledigt, be om att bli omplacerade eller till och med säga upp sig? För om ditt jobb innebär att du möjliggör att människor skickas till död och lidande bör du kanske fråga dig själv om det är ett jobb du verkligen vill ha? De flesta människor kan komma överens om att civilkurage är något som varje enskild individ måste sträva efter att ha. Gäller inte detta poliser också?

Jag frågar återigen vems händer det egentligen är som befläckas av de deporterade afghanernas blod. Är det enbart politikernas ansvar? I en diktatur, ja. Men Sverige är en demokrati där alla och envar har rätt att demonstrera sina åsikter, och inte minst sin fria vilja.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV