Radar · Miljö

Rapport: Luftföroreningar skapar ångest och stress

I Bankok höll skolor stängt på grund av höga nivåer luftföroreningar en dag i januari i år.

Barn som växer upp i områden med dålig luft löper större risk att drabbas av depression, ångest och andra typer av psykisk ohälsa, visar en ny studie. Kortvarig exponering av luftföroreningar leder också till att fler barn besöker psykakuten, rapporterar CNN.

– Sammantaget bidrar dessa studier till den växande mängden bevis på att exponering för luftföroreningar under tidigt liv och barndom kan bidra till depression, ångest och andra psykiska hälsoproblem i tonåren, säger Patrick Ryan, en av rapportens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Barn som lever i särskilt utsatta områden och därför dagligen exponeras av dålig och förorenad luft är extra mycket i riskzonen. Socioekonomisk status påverkar också, liksom mindre tillgång till hälso- och sjukvård, vilket är faktorer som kan samverka. Som en följd av det är dessa barn extra sårbara för de psykologiska effekterna som luftföroreningarna har. Ångest, depression och självmordstankar är några av de negativa resultaten av detta, visar studien som forskare på University of Cincinnati i Ohio har genomfört.

Forskarna menar att fler studier behövs för att förstå sambanden, men säger att den här rapporten kan ligga till grund för vidare forskning, skriver CNN. Rapporten fann också att människor som bor i områden med mycket luftföroreningar i högre utsträckning söker vård för psykisk ohälsa. Antalet besök har även ökat dagarna efter extra stora utsläpp, rapporterar CNN.

Just den här studien har bara tittat på områden där det finns förhöjda värden av PM2.5, vilket innebär partiklar som är 2,5 mikromillimeter i diameter. Men andra studier har visat på liknande resultat gällande kopplingen mellan barns psykiska ohälsa och luftföroreningar.

Luftföroreningar är bara en del av klimatkrisens hot mot människors mentala och psykiska hälsa. Varmare temperaturer, bränder och luftföroreningar kan alla bidra till posttraumatiska stressymptom, ångest och depression, skriver CNN.