Radar · Migration

Nödlösningar ska lätta trycket på de grekiska öarna

Från höger: Giorgios Koumoutsakos, minister med ansvar för migrationspolitik, och Michalis Chrisochoidis, Greklands minister för medborgarskydd, samtalar under måndagens möte i det grekiska beslutsfattande kabinettet.

Den grekiska regeringen har beslutat om två nödlösningar för att lösa den akuta situationen för flyktingar och migranter på de grekiska öarna. EU-kommissionen betalar för den ena, där 40 000 människor ska omfördelas till fastlandet eller andra platser.

Exakt hur dessa ”nödlösningar” ska genomföras i praktiken är ännu inte säkert. EU-kommissionen ska finansiera förflyttningen av 40 000 personer och ytterligare 16 000 personer ska flyttas till hotell, motell och specifika läger runt om i Grekland. Det senare är ett program som kallas för Helios, skriver Greek Reporter. Syftet är att minska pressen på de östra öarna i den Egeiska havet, bland annat Lesvos, Chios, Kos och Samos.

Man kommer också fortsätta konstruktionen av stängda center där de som tagit sig in i landet ”olagligt” eller fått avslag på sina ansökningar ska stängas in i väntan på deportation. Ett annat mål är att snabba upp antalet deportationer. 10 000 personer som fått avslag ska transporteras bort från Grekland innan december 2020.

Man kommer presentera ett förslag till ett nytt regelverk snart. Möjligheterna att genomföra effektivare och fler deportationer, samt att snabba upp procedurerna där någons asylskäl utreds, kommer behandlas i det nya förslaget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV