Radar · Morgonkollen

Grekland: 10 000 migranter ska tillbaka

Grekland planerar att skicka tillbaka tusentals migranter till Turkiet. Regeringens mål är att 10 000 personer ska sändas tillbaka innan slutet av nästa år.

Regeringen har även beslutat att skärpa bevakningen vid gränserna och att bygga ”stängda anläggningar” för dem som har fått avslag på sina asylansökningar.

Beskedet kom en dag efter branden i det överbefolkade migrantlägret Moria på ön Lesbos. Minst en person omkom, enligt vittnen även ett barn, i branden.
I samband med branden i en container bröt oroligheter ut i lägret där omkring 12 000 migranter och flyktingar bor. Anläggningen är byggd för 3 000 människor.

Polis avfyrade tårgas och förstärkning flögs in från Aten för att få stopp på protesterna. Flera migranter sade att ilskan väcktes av förseningar i räddningsarbetet.

Grekiska myndigheter har beslutat att flytta asylsökande från ön Lesbos till fastlandet efter branden.

I en första förflyttning reser 250 personer till en ny anläggning på måndagen, säger minister Lefteris Economou som har ansvar för civila skyddsfrågor. Under oktober ska ytterligare 3 000 förflyttas.

De flesta asylsökande är från Syrien. Antalet flyktingar och migranter som tar sig till de grekiska öarna, främst från Turkiet, har ökat de senaste månaderna. I augusti anlände 9 000 personer, vilket är det högsta antalet på tre år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV