Radar · Miljö

Urskogsliknande skog hotad i Västerbotten

Föreningen Skydda skogen motsätter sig avverkningsplanerna i norra Vilhelmina.

40 hektar skog med höga naturvärden i norra Vilhelmina ska avverkas. 20 rödlistade arter har hittats i området, ovanför den fjällnära gränsen. Rädda skogen och Naturskyddsföreningen är starkt kritiska till ingreppet i det vidsträckta skoglandskapet.

Det hotade området ligger i Dikanäs i norra delen av Vilhelmina kommun. Vilhelmina övre allmänningsskog vill avverka skogen, och som även röjt för en skogsbilsväg som skär igenom som ett sår i det i övrigt orörda landskapet.

– Jag anser att det är helt oacceptabelt att släppa in skogsbruket i områden som detta. I Sverige är andelen långsiktigt skyddad skog mycket liten, säger Jon Andersson från föreningen Skydda skogen, som tillsammans med Naturskyddsföreningen arbetar mot avverkningsbeslutet.

– Av de helt naturliga skogar som fanns innan skogsbruket satte fart finns nästan inget kvar. Och det mesta finns i de fjällnära skogarna, säger Jon Andersson på föreningens hemsida.

Skydda skogen vill att avverkningsplanerna ska skrotas. Föreningen anser att de berörda skogarna ska ingå i Marsfjällets naturreservat, söder om skogsområdet i Dikenäs.

Bland de 20 rödlistade arterna som hittats i en stor skogsinventering finns bland annat flera sårbara vedsvampar, som laxporing och tajgaskinn.